Nem éri el a rakpartot Pestnél a dunai ár

Vágólapra másolva!
Komáromnál már tetőzött a folyó. A komolyabb áradástól megóv az ismét télire forduló időjárás. Az utóbbi huszonnégy órában már nem volt jelentős csapadék a Duna vízgyűjtőjén.
Vágólapra másolva!

Kisebb árhullám vonul le a Dunán az utóbbi napok enyhébb időjárása miatt. Pozsonynál első Komáromnál első szintű készültségben áll az árvízvédelem, szerda reggel 7 órakor 590 centimétert mutattak a vízmércék. Komáromnál keddről szerdára virradóan, 1 órakor tetőzött a Duna 535 centiméterrel - az első fokú készültség 500 centiméter fölött lép életbe.

A várostól lejjebb még árad a folyó. Budapesten az árhullám nem éri el sem a rakpart 645 centiméteres, sem az első fokú készültség 620 centiméteres szintjét az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint. Már mindenütt apad a Duna németországi és ausztriai szakasza.

Számottevő csapadék már nem volt az elmúlt huszonnégy órában a Duna vízgyűjtőin, és csütörtök reggelig sem számítanak jelentős esőre, havas esőre, havazásra a vízügyi szakemberek. Fokozatosan hűl az időjárás a Duna felső vízgyűjtőjén, megszűnik az olvadás, így az árhullám sem kap utánpótlást.

Nagyon lassan vonul le az árhullám a Lajta magyar szakaszán. Kedden lassan áradt a folyó, a vízjárás alig változott a teljes folyószakaszon. Jelenlegi számítások szerint Mosonmagyaróvárnál az első fokú készültségi szint feletti lesz a vízállás, de a tetőzés nem éri el a másodfokú szintet. Összesítve 142 kilométeren van árvízvédelmi készültség a Duna felső és komáromi szakaszán, továbbá a Lajtán.

Ausztriában a hétvégén rekordmennyiségű csapadék hullt. Az osztrák Központi Meteorológiai és Geológiai Intézet (ZAMG) számos mérőállomásán annyi csapadékot mértek 48 óra leforgása alatt, mint amennyi átlagosan egész januárban szokott előfordulni. Az előrejelzések viszont nagy bizonytalanságot mutatnak. "Lehűlésre számítunk, a völgyekben havazni fog, viszont igazi téli idő még nincs a láthatáron" - mondta Alexander Ohms, a ZAMG munkatársa.