Egész héten esni fog

havazás, hó, budapest, mozdony, vasút, vonat, sínek, pályamunkások a Déli pályaudvarnál
Vágólapra másolva!
Hol hó, hol havas eső, hol eső hull a hőmérséklettől függően péntekig, mert folyamatosan érkezik a nedves légtömegek utánpótlása a Földközi-tenger felől. Csütörtöktől egyre hidegebb lesz, hétvégén kemény fagyok valószínűek.
Vágólapra másolva!

A hétfői havazás után több-kevesebb szünettel, de egész héten esni fog, ugyanis folyamatosan érkeznek a nedves légtömegek Magyarország fölé a Földközi-tenger térségéből. Keddre virradó éjszaka kelet felé mozog az a csapadékzóna, amely a hétfői havazásért felelős. Elsősorban keleten és északkeleten kell havas esőre, havazásra számítani - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az [origo]-nak. (Részletes csapadéktérképünket itt találja).

Kedden eső hull Közép- és Kelet-Magyarországon. Időnként gyenge ónos esőre is kell számítani a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc vonal mentén. Az ónos eső miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki kilenc megyére az OMSZ, az érintett terület: Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye.Hózáporok lesznek északnyugaton, amelyekből hólepel alakul ki, de legtöbb 2 centiméter friss hó valószínű. Megszűnik az erős, viharos szél - legközelebb pénteken lehetnek hófúvásokat okozó széllökések.

Szerdán inkább esőre kell számítani a keleti országrészben, míg kisebb havazás előfordulhat nyugaton és északnyugaton. Csütörtökön esőre és havas esőre kell számítani a délkeleti, keleti megyékben, míg másutt havazás valószínű. Pénteken is túlnyomóan borult marad az ég, több helyen havazhat.

Egyre kevésbé melegszik fel napközben a levegő. Szerdáig még lehet +5 Celsius-fok is, viszont csütörtöktől lehűlés várható az előrejelzési modellek hétfő déli eredményei szerint. Csütörtökön -2, +3 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet, pénteken pedig -3 és +2 fok között alakul. Részletes hőmérsékleti térképünk itt található.

Hétvégére felszakadoznak a felhők, és a jelenlegi előrejelzések szerint napközben sem lesz melegebb 0 foknál. Hajnalban csípős hidegre, -10 fokos fagyokra lehet számítani, de a vastag hóval fedett tájakon -15 fokig is süllyedhet kora reggelre a hőmérséklet.