Eltart estig a havazás

Vágólapra másolva!
Enyhül az idő, egyre többfelé vált át ónos esőbe a hó. Ezzel együtt Zalában és Somogy megye nyugati részén 35-40, a  Nyugat-Dunántúlon 25 centiméternyi friss hó is hullhat. Az erős szél hófúvásokat okoz Közép-Magyarországon.
Vágólapra másolva!

További 15-25 centiméter friss hó valószínű hétfő éjfélig a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben. Így valószínűleg 34-40 centiméteres hóréteg alakul ki az Alpokalján, Zala megyében, Somogy megye nyugati részén és a Kisalföldön. Az Északi-középhegységben összesen 30-35 centiméteres hórétegre számít az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Enyhülni fog az idő délkelet felől. Emiatt eleinte ónos esőre, majd esőre kell számítan az ország többi részén. A lehullott hó olvadni fog, amint az enyhülés hatására az eddig lehullott hó olvadni fog, amint maximum 5 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. Helyenként hófúvás is várható kora délutánig az ország középső vidékén. A déli szelet viharos, 60-65 kilométer/órás lökések kísérik délkeleten a délután folyamán és az esti órákban.

Az ónos eső és a hófúvások miatt első szintű (sárga) riasztást adott ki a Komárom, Lengyeltóti, Nyíregyháza, Berettyóújfalu közrezárta területre az OMSZ. A havazást, majd az esőt egy Magyarországról délnyugatra örvénylő ciklon eredményezte, amelynek a melegfrontja nedves és enyhébb levegőt szállít az ország fölé.Részletes csapadéktérképünket itt nézheti meg, a hőmérsékleti előrejelzéseket mutató térkép itt található.

A közlekedők a hókásás, csúszós, latyakos utak mellett arra számítsanak, hogy melegfronti hatás miatt csökkenhet a koncentrációs képességük. Az időjárás-érzékenyeknél továbbá fejfájás, migrén és álmatlanság fordulhat elő, és a vérnyomásuk is ingadozhat.