Csikorgó fagy követi a havazást

havazás, hó, időjárás, somogy megye, Takarítja az utat a közútkezelő munkatársa az M7-es autópálya 185-ös kilométerénél, ahol egy szlovák kamion megcsúszott és a szalagkorlátnak ütközött
Vágólapra másolva!
Húsz centi hó hull a Dél-Dunántúlra, a viharos szél pedig magas hótorlaszokat emel nyugaton. A várakozásokhoz képest nagyobb területen lesz havazás pénteken.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb szintű (piros) riasztást adta ki Mosonmagyaróvártól Nagykanizsáig huszonhat dunántúli kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az erős hófúvások miatt. A viharos szél magas hótorlaszokat emel a friss hóval fedett területeken. (A havazásról szóló összes hírünket itt olvashatja.)

Viharos, több mint 70 kilométer/órás széllökések is előfordulnak pénteken a Dunántúlon és északkeleten. Az ország nagy részén erős, 40-60 kilométer/órás északi szélre kell számítani. Az egész Dunántúlon és a Dél-Alföldön hordja a havat a szél, sőt délután az Alföld északabbi részén is.

Az intenzív havazás eltart szombat hajnalig a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén délelőttig, míg a Tiszántúlon a délutáni órákig. Szombat estig északon 5-15 centiméter friss hóréteg várható, délen pedig 15-25 centiméternyire kell számítani, sőt a déli határvidéken 30 centiméternyi is hullhat.

Szombaton átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet nyugaton és Közép-Magyarországon, keleten viszont végig erősen felhős lesz az ég. Néhol megélénkül a délire forduló szél, de délelőtt fokozatosan mindenütt megszűnik a hófúvás. Vasárnap reggelre mindenütt beborul az ég, délnyugat felől egyre több helyen valószínű kisebb csapadék. Északon kezdetben hóra számíthatunk, amelyet dél felől egyre nagyobb területen ónos eső, majd eső vált fel. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél.

Jóval hidegebb lesz a hétvégén a pénteki -5, +1 Celsius-fokhoz képest. Szombat hajnalra -8, -17 fok közé csökken a hőmérséklet a Dunántúlon, míg a Dunától keletre -3, -8 fok lesz kora hajnalban. Napközben -1, -6 fok közé melegszik a levegő. Vasárnapra virradóan többnyire -5, -10, az eleinte kevésbé felhős tájakon -15 fok körül alakul a hőmérséklet. Napközben már -3, +3 fokra lehet számítani.