Eltart szerda délutánig a havazás

Vágólapra másolva!
Éjszaka kezd hullni a hó a Dunától keletre is, a legtovább északon, majd északkeleten esik. Az autósoknak érdemes figyelniük arra, hogy lassulnak a reflexek a hidegfronti hatás miatt.
Vágólapra másolva!

Kedden késő estére terjed át a dunántúli havazás a keleti országrészre. Addig a Dunától keletre gyenge ónos esőre és fagyott esőre is számítani kell az eső mellett. Északkeleten egy-egy zivatar is lehet. Éjszaka főként az ország északi részén lesz ismétlődő hóesés. Reggelig gyenge hófúvás is kialakulhat a középső megyékben az északnyugati szél miatt. (Részletes csapadéktérképünket itt találja.)

Szerdán erősen felhős vagy borult lesz az ég. Reggel még északon is várható havazás, napközben viszont fokozatosan északkeletre szorul vissza a hóesés. Mindenütt mérséklődik a légmozgás, de eleinte néhol még lehet hófúvás.

Éjfélig összesen legtöbb 8 centiméternyi friss hó valószínű a legtöbb helyen. 10-20 centiméternyi hó hullhat viszont Nógrád megyében, Pest megye északi, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén. Hajnalra -1 és -7 Celsius-fok közé csökken a hőmérséklet. Napközben 3 és +3 fok közé melegszik a levegő.

Fokozatosan gyengül a hidegfront

A havazást egy fokozatosan északkelet felé helyeződő mediterrán ciklon okozza: nedves, egyre hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A kárpát-medencei ciklon keleti oldalán azonban még igen enyhe levegő áramlik a Balkán-félsziget fölé, ott 16, 18 fok is előfordul.

Kedden erős, szerdán gyengébb hidegfronti hatásra számítsanak az időjárás-érzékenyek. Ilyenkor gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. Légköri okai is lehetnek a fejfájásnak és a vérnyomás-ingadozásnak. A közlekedőknek érdemes figyelembe venniük, hogy a lassabb reakcióidő növeli a balesetveszélyt a havas-latyakos utakon.