Átvonul az országon a havazás

Vágólapra másolva!
Riasztás van az ónos eső és a hófúvások miatt. Délutántól terjed át keletre is az újabb havazás. A legtöbb helyen 4-5 centiméternyi friss hó valószínű, ám a becslés bizonytalan.
Vágólapra másolva!

Kedden túlnyomóan borult idő lesz. Eleinte a Tiszántúlon és Borsodban jellemezően esőre kell számítani. Az ország középső részén vegyes halmazállapotú csapadék hull: eső, havas eső, átmenetileg ónos vagy fagyott eső, majd hó. Pilisborosjenőn nem lehetett közlekedni kedd reggel a csúszóssá vált utak miatt - jelentette az [origo] munkatársa. A Dunántúlon egyre inkább havazni fog az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint.

Északnyugatira fordul a szél az északkeleti régió kivételével, és többfelé megerősödik. Hófóvásokat főként az Észak-Dunántúlon okozhat a szél. Az ónos eső és a hófúvások miatt első szintű (sárga) riasztást adott ki a Mosonmagyaróvár, Sopron, Tapolca, Ercsi, Kunszentmárton és Salgótarján határolta térségre az OMSZ.

Délutántól lassan kelet felé terjed a havazás, emiatt keleten is egyre inkább vegyes csapadék lesz a jellemző, de késő estétől ott is havazni fog. Egy-egy zivatar is lehet északkeleten. A legtöbb helyen nem lesz több friss hó 4-5 centiméternyinél, azonban meglehetősen bizonytalan a becslés a lehulló és megmaradó friss hó mennyiségére. 10 centiméter körüli mennyiség hullhat Komárom-Esztergom megyében, Pest megye északi felén és Nógrádban.

Napközben általában -1, +4 fok között alakul a hőmérséklet, a Tiszántúlon lesz ennél néhány fokkal enyhébb az idő. Késő estére +3, -3 fok közé hűl a levegő, míg keddre virradó éjszaka -1, -7 fokos hideg lesz.

Megnő a reakcióidő a front miatt

Az újabb havazást az okozza, hogy nedves és egyre hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé egy mediterrán ciklon áramlási rendszerében. Kedden egyre inkább a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Gyakoribbak lehetnek az izületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam. A fejfájásnak, vérnyomásingadozásnak is lehetnek légköri okai. A csúszós, havas utakon a balesetveszélyt növeli a megszokottnál hosszabb reakcióidő.