Vágólapra másolva!
Hárman meghaltak Ausztrália északkeleti részében az áradások miatt. Helyenként 400 milliméternyi esőre kell számítani, a viharok Sydney felé közelednek.
Vágólapra másolva!

Kiterjedt területek kerültek víz alá Queensland államban a több napon át tartó vihar után. A hadsereg helikoptereket vetett be a mentési műveletekben. Több tucatnyian házuk tetején kerestek menedéket: a rendőrség is erre buzdította az érintett lakosságot, hogy könnyebben ki tudják őket menekíteni.

Az áradás ezer házat tett tönkre a katasztrófától leginkább sújtott településen, a Brisbane-től 370 kilométere északra lévő Bundabergben; ezrek maradtak áram nélkül. Ilyen méretű árvizet ott még soha nem tapasztaltak. A LiveInfo videója:

A halálos áldozatok egyike egy 81 éves férfi, akinek kikötött vitorlását elsodorta a viharos szél. Egy 27 éves férfit teherhajóról sodort le a vihar, és a háborgó hullámokkal nem tudott megbirkózni. A harmadik áldozat motorkerékpárjával szenvedett halálos balesetet az időjárás miatt.

A helyenként 140 kilométer/órás erősségű széllel tomboló viharok és felhőszakadások második hete teszik próbára Ausztrália északkeleti részének lakosait. Az Ausztráliai Meteorológiai Szolgálat (BOM) azt ajánlja, senki ne parkoljon fák alá, rögzítse a háza mellett a szabadban levő tárgyakat, és szörfözésre sem alkalmas az időjárás a partokon.

A vihar Queenslandből a délebbre eső Új-Dél-Wales tartomány felé közeledik, és Sydneyt is súlyos esőzések fenyegetik a BOM előrejelzése szerint. A legtöbb, 400 milliméternyi esőre Grafton és Armidale városa környékén kell számítani, közölte a BOM. Queenslandben 2011 elején volt hasonlóan nagy áradás. Akkor a halálos áldozatok száma elérte a huszonötöt.