Sokfelé esik szerdán

Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki az ónos eső miatt. Egyre melegszik az idő, így hó helyett sokfelé eső lesz. Egy északnyugat-európai ciklon miatt egymást követik a többnyire nedves léghullámok.
Vágólapra másolva!

Szerda délelőtt északkeleten még átmenetileg ónos eső eshet. Emiatt első szintű (sárga) riasztást adott ki a Pétervásár, Sátoraljaújhely, Záhony és Tiszafüred határolta térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az északkeleti határ mentén hó, havas eső, fagyott eső is lehet.

Napközben főként a Dunántúlon szakadozik fel és csökken a felhőzet, másutt azonban jellemzően borult marad az ég. Esőre inkább a középső és a keleti országrészben kell számítani. Többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati, nyugati szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 10 Celsius-fok között várható, de északkeleten a határ mentén ennél kissé hidegebb, a Dunántúl déli felén viszont kissé melegebb is lehet. Késő estére többnyire 0 és +6 fok közé csökken a hőmérséklet, de fagy is előfordulhat a havas, kevésbé felhős nyugati tájakon. Részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.

Egy északnyugat-európai ciklon miatt egymást követik a többnyire nedves, az eddigieknél több fokkal enyhébb léghullámok nyugat felől. Ennek hatására sok a felhő Nyugat- és Észak-Európában, többfelé esik az eső, záporeső.

Szerda estig enyhébb levegő érkezik a Kárpát-medencébe is, és emiatt melegebb lesz nappal a hét végéhez képest. Európa északkeleti részén viszont még marad a hideg: kora délután sincs több -5 és -10 foknál Oroszország európai területén.

Az időjárás-érzékenyek szerdán is melegfronti hatásra számítsanak. A front miatt fejfájás, migrén, fáradékonyság, levertség jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentrálóképesség, nőhet a reakcióidő.