Riasztás a viharos szél miatt

Vágólapra másolva!
Pár órányi napsütés lesz az esős napok között, de 80 kilométeres széllökésekre kell számítani. Napközben nem fog esni, de délutántól ismét megnövekszik a felhőzet.
Vágólapra másolva!

Első szintű (azaz sárga) riasztást adott ki a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda kora délután. A több mint 60 kilométer/órás északnyugati szelet helyenként 70-80 kilométer/órás lökések is kísérhetik, főként az ország középső részén. A riasztás Szentendre, Adony, Dabas és Miskolt határolta térségre érvényes, beleértve Budapestet is.

Északnyugat felől fokozatosan felszakadoznak a felhők, mindenütt kisüt a nap. Napközben esőre már nem kell számítani. Délutántól ismét megnövekszik a felhőzet, és estétől északon újra kialakulhat néhol záporeső.

Délutántól átmenetileg mérséklődik a légmozgás. Délnyugatira fordul a szél, estétől ismét lehetnek viharos lökések az északi tájakon. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 13 Celsius-fok között, északkeleten 6, 7 fok körül valószínű. Késő este 0, +6 fok valószínű, péntek hajnalra -2, +4 fokig hűl a levegő.

A Kárpát-medence változékony, enyhe időjárását az okozza, hogy markáns ciklon örvénylik a Brit-szigetek fölött. Ennek déli peremén több hullámban vonulnak a gyors mozgású időjárási frontok. A csütörtökre virradóan átvonult hidegfront mögött átmenetileg száraz levegő érkezik Magyarország fölé, majd estétől egy újabb front éri el az országot.

A gyenge hidegfronti hatás miatt fejfájás, migrén, fáradékonyság, levertség jelentkezhet az időjárás-érzékenyeknél. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentrálóképesség, nőhet a reakcióidő.