Vágólapra másolva!
A sokévi átlagnál hidegebb, téli idő várható vasárnap estig. Napközben olvadni fog a hó szerte az országban, éjszaka viszont érdemes lesz hóágyúzni a síterepeket.
Vágólapra másolva!

Kissé változékony, téli idő lesz a hétvégén. A hideg ellenére valószínűleg nem dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. A meglévő hó ugyan legtöbb helyen napközben olvadni fog, a hóágyúval rendelkező síterepeken azonban az éjszakai órákban javítható a hó minősége (hójelentésünket itt találja a legnépszerűbb síterepekről). Szombaton csak elszórtan lehetnek hózáporok.

Vasárnap azonban dél felől többfelé lehet havazás, főleg a déli területeken alakulhat ki néhány centiméteres friss hótakaró. Bár éjszakánként országszerte fagyni fog, korcsolyázásra alkalmas jégpáncél a természetes vizeken továbbra sem alakul ki.

Részletes előrejelzés

Pénteken hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap az ország nagyobb részén a térben és időben változó felhőzet mellett. Keleten lehet a több felhő, de délután nyugaton is vastagodik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Többször erős lesz az északi, északnyugati szél a Dunántúlon és északkeleten. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, -6, s legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 5 Celsius-fok között valószínű.

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég. Szórványosan valószínű hózápor. Az északi, északkeleti szél megélénkül. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 fok között alakul.

Vasárnap északnyugaton változóan, másutt többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Csak estére vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Főként a déli és keleti országrészben várható hószállingózás, havazás. Másutt helyenként alakul ki hózápor. Kezdetben megélénkül az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2, -11, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +3 fok között alakul.

Hideg- és melegrekordok országosan és a fővárosban
Február 7.Országos-26,2 fok, Milota 2005 20,2 fok, Szombathely 1995
Budapest-17,6 fok, Pestszentlőrinc 195415,1 fok, II. kerület, belterület 1995
Február 8.Országos-26,2 fok, Kecskemét 192917,9 fok, Máza 2001
Budapest-16,8 fok, II. kerület, belterület 192916,5 fok, Pestszentlőrinc 2001
Február 9.Országos-27,6 fok, Siófok 191718,6 fok, Baja 2001
Budapest-19,0 fok, II. kerület, belterület 191715,4 fok, Pestszentlőrinc 2001
Február 10.Országos-30,0 fok, Kecskemét 1929 16,4 fok, Rábagyarmat 1998
Budapest -21,8 fok, II. kerület, belterület 1929 15,4 fok, II. kerület, belterület 1925


Hideg idő az egész Kárpát-medencében

Hidegfronti hatásra kell számítani. Az érzékenyeknél ilyenkor fejfájás, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A szokásosnál türelmetlenebbek lehetünk, erősödhetnek az ízületi fájdalmak. A görcsökkel járó betegségek esetén fokozódhat a görcshajlam. Nőhet a reakcióidő, ami további veszélyforrás a csúszós, latyakos utakon.

Ezen a hétvégén a környező országokban is a sokévi átlagnál hidegebb, téli idő lesz. Pénteken és vasárnap a Kárpát-medence keleti, szombaton a nyugati tájain kell többfelé havazásra, hózáporra számítani. Éjszaka szinte mindenütt fagyni fog, és lesznek helyek, ahol napközben is 0 fok alatt marad a hőmérséklet.

Így változott az időjárás a héten

Nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeztek egymás után nyugatról a Kárpát-medence fölé. Emiatt sok volt a felhő felettünk, csupán kisebb körzetekben és rövidebb időre sütött ki a nap. Sokfelé jelentős mennyiségű eső esett február első hétvégéjén, sőt egy-egy zivatar is előfordult. Vasárnap már havas esőt, havazást is jelentettek. Ez a hét is több helyen havazással kezdődött, majd az enyhülés miatt esőre váltott a csapadék halmazállapota, és a déli tájakon 10 fok feletti hőmérsékletet is mértek. Szerdától ismét hidegebb levegő áramlott az ország fölé, ezért az eső mellett havas eső, havazás is kialakult.