Fél méter hó is eshet szerda éjfélig

Vágólapra másolva!
Vas, Zala és Veszprém megyében szerda éjfélig még nagy mennyiségű hó eshet. Győrben átlagosan 25 centi hó várható, de lesz, ahol akár fél méter hó is hullhat.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó hullhat - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében. Nagyobb mennyiségű hó főként Vas és Zala megyében, Veszprém megye nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén 25-50 centiméter között valószínű.

A Dunántúl középső részén a lehullott hó mennyisége 15-20 centiméter között alakulhat - írta a meteorológiai szolgálat, megjegyezve, hogy ezen belül kelet felé gyorsan csökkenő mennyiség becsülhető.

Kedden és az éjszakai órákban helyenként - főként a középső országrészben és az Északi-középhegység térségében - átmeneti jelleggel ónos, fagyott eső is hullhat. Az éjszakai óráktól helyenként viharos, 45-65 kilométer/órás széllökések is lehetnek, amelyek a Dunántúl nyugati felén-harmadán hófúvást okoznak. Erős hófúvásra is számítani lehet magas hótorlaszokkal. A lehulló hó és a szélerősség függvényében szerdán a piros fokozatú hófúvásriasztás is érvénybe léphet a Nyugat-Dunántúl egy részén.

A meteorológiai szolgálat közlése szerint mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet.