Alig fog havazni a hétvégén

Behavazott farm Manchester mellett, hó
Vágólapra másolva!
Számottevő friss hóréteg várhatóan sehol sem alakul ki a hétvégén. Ismét fagyosak lesznek az éjszakák az ilyenkor szokásosnál hidegebb, változékony idő miatt, de nem lesz annyira hideg, hogy befagyjanak a tavak.
Vágólapra másolva!

Esetleg csak hószállingózás, gyenge havazás fordulhat elő hétfőig a legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint. A hőmérséklet nappal fagypont fölé emelkedik az ország legnagyobb részén. Egyre többfelé ismét fagyosak lesznek az éjszakák, de jégpáncél nem alakul ki a tavakon, folyókon. (Részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.)

A hó napközben olvadni fog a Dunántúlon is, de a minősége megfelelő marad a síeléshez, szánkózáshoz. Ugyanakkor az Északi-középhegységben is lesznek sportolásra alkalmas területek, kölönösen ott, ahol hóágyúzással javítható az elmúlt időszakban hullott hó állaga.

Részletes előrejelzés

Pénteken kevés helyen süt ki a nap. Többnyire erősen felhős időre számíthatunk. Fokozatosan javulnak a látási viszonyok, de csak lassan ritkul a sűrű köd a Dunántúl déli felében.

Csak helyenként alakul ki csapadék: nyugaton havazás, keleten eső várható. A középső területeken egyaránt előfordulhat eső és havas eső. Mérsékelt lesz a változó irányú szél. Néhol párás marad a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 Celsius-fok között valószínű, keleten lesz az enyhébb idő.

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de hosszabb napos időszakok is lehetnek, főként északnyugaton. Helyenként hószállingózás, kisebb havazás, havas eső, keleten gyenge eső is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél megélénkül. A hőmérséklet hajnalban +1 és -5, kora délután 1 és 7 fok között alakul.

Vasárnap jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, északnyugaton és északkeleten lehetnek hosszabb napos időszakok is. Elsősorban a középső területeken alakulhat ki hószállingózás, gyenge havazás, havas eső. Megélénkül, néhol megerősödik az északi szél a középső országrész kivételével. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -7, a csúcshőmérséklet 0, +6 fok között alakul.

A sokévi átlag alá süllyedő hőmérséklet ellenére nem valószínű, hogy megdőlnének a hőmérsékleti rekordok:

Hideg- és melegrekordok országosan és a fővárosban
Február 15.Országos-27,4 fok, Zalaegerszeg 194021,4 fok, Szombathely 1998
Budapest-18,1 fok, II. kerület, belterület 194017,7 fok, II. kerület, belterület 1925
Február 16.Országos-35,0 fok, Miskolc-Görömböl 194022,2 fok, Sopron-Kurucdomb 1998
Budapest-18,8 fok, Pestszentlőrinc 195618,8 fok, II. kerület, belterület 1998
Február 17.Országos-27,0 fok, Bábolna 194018,6 fok, Sellye 1998
Budapest-21,0 fok, Pestszentlőrinc 195617,8 fok, II. kerület, belterület 1998


Az átlagosnál hidegebb lesz az egész Kárpát-medencében

Magyarországtól északra anticiklon lesz a meghatározó, így például Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában csak elvétve hullhat csapadék. Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban és Romániában a többször megnövekvő felhőzetből szórványosan fordul elő havazás, havas eső, főleg hazánktól délkeletre helyenként eső. Környékünkön is elmarad a hőmérséklet a sokévi átlagtól.

Hidegfront jellegű hatásra számíthatnak az arra érzékenyek. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés, vérnyomás-ingadozás. Erősödhetnek a reumatikus és az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakcióidő.

Ilyen volt az idő a héten

Az előző hétvégén téli időjárás volt: borult volt az ég, és többfelé havazott, a fagypont körüli csúcshőmérséklet miatt több helyen 5-10 cm közötti friss hóréteg alakult ki. A hét elején átmenetileg csökkent, majd ismét növekedett a felhőzet, de hétfőn - legalább rövid időre - szinte mindenütt kisütött a nap.

Keddtől a mediterrán térségben kialakult ciklon melegfrontja alakította az időjárást, ezért ismét borongós időben volt részünk, főleg a Dunántúl nyugati részén újabb havazással, másutt jelentős enyhüléssel. Szerdán a Nyugat-Dunántúlon folytatódott a borongós, téli idő havazással, 0 fok körüli csúcshőmérséklettel, ugyanakkor az Alföldön a nap is előbukkant, és kora délután többfelé 7, 13 fokot mutattak a hőmérők.