Nem lesz meleg tavasz a jövő héten sem

Vágólapra másolva!
A tél végén megszokott időjárás lesz március elejéig, csupán az segít, hogy hosszabbodnak a nappalok. Az erősödő napsütés és a hosszabb délutánok miatt jobban felmelegszik a levegő.
Vágólapra másolva!

"Nem lehet majd kiskabátban szaladgálni" - így jellemezte a jövő hétre várható időjárást Ihász István közép- és hosszú távú előrejelzésekkel foglalkozó meteorológus. A tél végén és kora tavasszal megszokott, átlagos időjárás lesz március első napjaiig, mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nem számíthatunk jelentős enyhülésre a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja, az ECMWF prognózisa szerint sem. Sőt a lenti térképen a kék foltok azt jelzik, hogy a jövő héten átlagosan 1-3 Celsius-fokkal hidegebb lesz a Kárpát-medencében a sokévi átlaghoz képest. Budapesten február végén 2-3 fok körül szokott alakulni a napi középhőmérséklet (ezt a naponta négyszer mért hőmérsékletek átlagolásával számítják ki), ebből kell tehát levonni pár fokot:

Átlagosan kicsivel hidegebb lesz a megszokottnál a Kárpát-medencében március elejéig Forrás: ECMWF

A jövő hét elején, hétfőn és kedden ugyan 5-10 fokig melegszik a levegő, de ez annak köszönhető, hogy magasabban jár a nap, hosszabbodnak a délutánok, tehát több napsugárzás éri az országot. Február huszadikán Budapesten 6 óra 41 perckor kelt a nap és 17 óra 15 perckor nyugszik, így 10 óra 34 perces lesz a nappal. Március elsején viszont 6 óra 24 perckor lesz napkelte és 17 óra 29 perckor a napnyugta, vagyis már 11 óra 5 percig tart a nappal.

A meteorológiai tavaszt a tavaszi napéjegyenlőségtől szokás számítani. Az idén ez a csillagászati esemény március huszadikán délben fog bekövetkezni, azután tovább hosszabbodnak a nappalok és rövidülnek az éjszakák. A téli időszámítás pedig március harmincegyedikéig tart Európa-szerte, aznapra virradóan éjjel 2 órakor 3 órára kell majd előrevinni az órákat.