Hamar elolvad a hétvégén hulló hó

Vágólapra másolva!
Riasztást adtak ki a hófúvások miatt a Dunántúl nyugati részre. Több hullámban esni fog vasárnapig. A havazás egyre inkább nyugat felé szorul vissza, fagyott és ónos eső is lesz.
Vágólapra másolva!

Több hullámban érkezik a csapadék vasárnapig. A második hullám péntek estétől érkezik egy mediterrán ciklon miatt. Eleinte a legtöbb helyen hó hull, és tapadó hóra is kell számítani, míg a Tiszántúlon már péntek délutántól az eső lesz a jellemző.

Pénteken a Dunántúl nyugati részén néhol hóátfúvást okozhat az élénk vagy erős északi szél, a legerősebb széllökések sebessége 30-45 kilométer/óra körül alakul. A hófúvás miatt Csepregtől Keszthelyig összesen tizenegy kistérségre adott ki első szintű riasztást péntek délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A havazás egyre inkább nyugat felé szorul vissza, ahogy szombat estétől eléri az országot a csapadék harmadik hulláma. A középső országrészben vegyes halmazállapotban hull a csapadék. Egyaránt kell számítani hóra, havas esőre és esőre, átmenetileg fagyott esőre is. Kis eséllyel ónos eső is kialakulhat.

A sárgászöld színek jelzik, hol lesz a legmelegebb szombaton délben
A sárgászöld színek jelzik, hol lesz a legmelegebb szombaton délben Forrás: OMSZ

Szombat éjfélig átmenetileg körülbelül 10-30 centiméteres hótakaró is létrejöhet szombat éjfélig a Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegység nyugati felében. Kelet felől enyhébb levegő érkezik: szombaton -1, +3 Celsius-fok lesz a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében, másutt viszont 4, 10 fokig melegszik a levegő. Emiatt a hó egyre több helyen olvadni kezd vagy el is olvad. A leghamarabb a Tiszántúlon, a legkésőbb az Alpokalján indul meg az olvadás.

Vasárnap is többfelé várható eső, zápor, túlnyomóan borult lesz az ég. Helyenként megélénkül a szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, 6, fok között alakul. Napközben 2, 14 fokra kell számítani, az Alföldön lesz enyhébb az idő. Hétfőn is marad a viszonylagos meleg, 3, 11 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet, és többfelé várható eső, zápor.

Nehéz belőni a pontos hómennyiséget

A csapadék mennyiségéről szóló becslések a 250-300 méternél alacsonyabb területekre vonatkoznak - figyelmeztet az OMSZ. Az időjárást ismét mediterrán ciklon alakítja, amelynek nehéz előre jelezni a mozgását. Ezért lényegesen eltérhet a megbecsülttől az, hogy ténylegesen hol, mennyi és milyen halmazállapotú csapadék érkezik.

Nem dőlnek meg a korábbi hideg- és melegrekordok
Február 22.Országos-30,2 fok, Siófok 192921,1 fok, Baja 1966
Budapest-19,0 fok, II. kerület, belterület 1966

19,5 fok, Pestszentlőrinc 1954

Február 23.Országos-23,5 fok, Szarvas-Bikazug 195422,3 fok, Kalocsa 1903
Budapest-13,8 fok, Pestszentlőrinc 195418,0 fok, alsó I. kerület 1903
Február 24.Országos-22,0 fok, Sopron 190921,0 fok, Szombathely 1990
Budapest-12,3 fok, Pestszentlőrinc 195419,7 fok, Örsöd, XI. kerület 1990