Három napig esni fog

Vágólapra másolva!
A legtöbb hó a Dunántúl nyugati részén hull, szombaton egyaránt lesz havazás, havas eső és eső. Cserébe lassan enyhülnek a nappalok, délkeleten lesz a legmelegebb idő.
Vágólapra másolva!

Pénteken borult lesz az ég. Sokfelé folytatódik a váltakozó erősségű havazás, amelyet havas eső, majd eső vált fel a Tiszántúlon. Délután átmenetileg eláll a csapadék, a havazás következő hulláma este érkezik délnyugat felől. (Részletes csapadéktérképünket itt találja.)

Éjfélig általában 3-8 centiméter friss hó hullhat, de a 10 centimétert is elérheti a Dunántúl nyugati, délnyugati részén. Az enyhülés miatt viszont a Tiszántúlon elolvad a szombat reggelig lehullott lepelnyi, maximum 5 centiméternyi hó.

Helyenként megélénkül az északkeleti szél, az Alföld északi részén időnként meg is erősödik. A hőmérséklet kora délután -2 és +3, késő este +2, -2 Celsius-fok között alakul.

Sokat esik szombaton

Szombaton is borult marad az idő. A több mint 10 centiméternyi friss hó és a gyenge ónos eső miatt első szintű figyelmeztető előrejelzést adott ki az egész Dunántúlra és Pest megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Havazás várható nyugaton és északnyugaton, továbbá délelőtt a magasabban fekvő tájakon. Az Alföldön ismételten elered az eső, másutt egyaránt előfordulhat havas eső és eső. A Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik a nyugati, északnyugati szél, másutt keleti, délkeleti szél fúj. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -3 fok lesz, m0g kora délutánra 0, +10 fok közé melegszik a levegő. Délkeleten lesz enyhébb az idő.

A csapadékos időt az okozza, hogy Magyarországtól északra nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, miközben dél felől mediterrán ciklon fejlődik. Közös áramlásrendszerükben nedves levegő alakítja a Kárpát-medence időjárását, ezért sokfelé havazik.

A hűvös idő ellenére egyre inkább a melegfrontokkal együtt járó tünetekre számítsanak a frontérzékenyek, mert a magasban melegebb légtömegek érik az országot. Sokaknál jelentkezhet fáradékonyság, levertség, fejfájás, migrén. Az esetleges szédülésnek, alvási zavaroknak is lehetnek időjárási okai. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.