Beborul, cserébe meleg lesz

Vágólapra másolva!
Néhány órás napsütésnek a Dunántúlon élők örülhetnek. Esni fog, viharos szél lesz a Fertő-tónál. Gyenge melegfront miatt enyhe az idő, veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön erősen felhős vagy borult lesz az ég a Dunától keletre. Azonban a Dunántúlon a déli óráktól kezdve felszakadozik a felhőzet, és néhány órára a nap is kisüthet. Több helyen lesz eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul; részletes térképet erről itt talál.

Több helyen élénk lesz a déli, délkeleti szél. A Kisalföldön és a Dél-Alföldön megerősödik, viharos széllökések is lesznek a Fertő-tó térségében. A nap folyamán nem kell veszélyes időjárási jelenségekre számítani, éjszaka már nem lesznek erős széllökések. Késő estére 8 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet.

A borult időt az okozza, hogy dél felől egyre enyhébb, nedvesebb levegőt szállít a Kárpát-medencébe egy nyugat-európai ciklon áramlási rendszere. Gyenge front van, mérsékelten melegszik a levegő, így az erre érzékeny szervezetűeknél a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Náluk fejfájást, levertséget, fáradékonyságot, szédülést okozhatnak a légköri változások. A reakcióidő is hosszabb lesz a megszokottnál.

Délnyugat-Európába kell utazni a valódi tavaszért

Európában most a legtöbbet az Izlandtól Lengyelországon át egészen a Fekete-tengerig húzódó sávban süt a nap. Arrafelé többnyire kevés a felhő, csapadékról nem érkezik jelentés egy anticiklonnak, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően.

Ugyanakkor Nyugat-, Délnyugat-Európa fölött többközéppontú ciklonrendszer örvénylik. Emiatt a kontinens délnyugati részén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Szintén ciklon mozog a Skandináv-félsziget fölött, így ott is erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé havazik.