Jobban bírják a klímaváltozást az őserdők

Amazonas, esőerdő, őserdő, dzsungel, Brazília, Para régió, Jamanxim National Forest
Vágólapra másolva!
Mégsem fenyegeti szárazság az Amazonas esőerdőit, sőt jól is járnak a rengeteg szén-dioxiddal. Az eddigi legátfogóbb elemzés szerint a erdők meglepően rugalmasan alkalmazkodnak a globális felmelegedéshez.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem fognak masszívan kiszáradni az esőerdők az egyre melegedő klíma miatt. A téma eddigi legátfogóbb elemzése cáfolja azokat a korábbi előrejelzéseket, amelyek szerint az Amazonas őserdeje katasztrofálisan összezsugorodik a klímaváltozás hatására. A brit, ausztráliai és brazíliai ökológusok tanulmánya a Nature Geoscience szakfolyóiratban jelent meg.

A kutatók összesen huszonkét klímamodell előrejelzéseit vizsgálták meg arról, hogy mennyi lesz a szén-dioxid-kibocsátás 2100-ban az Amazonas vidékén, valamint a közép-amerikai, ázsiai és afrikai esőerdőkből a klímaváltozás miatt. Noha a modellek szerint a század végére még a mainál is melegebb lesz a Földön, az esőerdőkből nem szabadul majd fel számottevő mennyiségben az üvegházhatású szén-dioxid például erdőtüzek miatt. Ebből az következik, hogy az esőerdők jórészt épek maradnak.

"Komoly bizonyítékot találtunk arra, hogy mennyire rugalmasak a trópusi esőerdők" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Chris Huntingford, a brit Ökológiai és Hidrológiai Központ klímamodellezéssel foglalkozó kutatója. Tény viszont, hogy a globális klímamodellekből csak óvatosan érdemes regionális szintű változásokra következtetni, és az is, hogy a vizsgált számítások közül az egyik igenis az esőerdők pusztulását vetítette előre.

A brit meteorológiai intézet HadCM3 nevű modellje szerint a 21. század végére jelentős szárazság lép fel az Amazonas medencéjében, ami miatt valószínűleg pusztulni kezdenek az erdők. Az új adatok és a finomított modellezési eljárás után viszont az a valószínűbb, hogy ilyen katasztrofális szárazság mégsem következik be.

Amint egy Celsius-fokkal nő a Föld átlaghőmérséklete, körülbelül 50 milliárd tonna szén-dioxid szabadul fel a trópusi esőerdőkből. A szén-dioxid viszont serkenti a növények növekedését, amelyek így többet is nyelnek el belőle. A kettő akkor kerül egyensúlyba, hogyha valóban annyi üvegházgáz kerül a légkörbe 2100-ig, mint amennyit a modellek jeleznek.

Az esőerdők addig sem maradnak érintetlenek, mert a melegedő klíma miatt valószínűleg egyre gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási események a következő húsz-harminc évben - mondta a tanulmányra reagálva Daniel Nepstad, a San Franciscó-i Amazonas Környezeti Kutatóközpont igazgatója.