Borult lesz az ég hétfőn

Vágólapra másolva!
Vasárnap jobbára napos idő várható országszerte, hétfőn viszont borult égre számíthatunk.
Vágólapra másolva!

Vasárnap jobbára napos idő várható fátyolfelhőkkel, de a nyugati határ közelében erősen felhős lesz az ég. Éjszaka délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, a nyugati megyékben elszórtan gyenge eső, havas eső már előfordulhat.

Hétfőn általában borult égre számítunk, de a déli és keleti területeken átmenetileg felszakadozhat a felhőzet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Egyre több helyen ered el az eső, a főváros térségében kezdetben, az Északi-középhegységben pedig tartósan is havazhat, illetve havas eső, ónos eső eshet. A többfelé élénk déli, délkeleti szelet vasárnap a Kisalföldön, hétfőn pedig a Dél-Alföldön is erős, olykor viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, -10 Celsius fok között alakul, északkeleten ennél hidegebb, nyugaton pedig kissé enyhébb lesz az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az északi területeken 1, 5, másutt 6, 10 Celsius fok között várható.

Ciklonok örvénylenek Európa felett

Kelet-, illetve Nyugat-Európa felett ciklonok örvénylenek. A Kelet-európai-síkságon többfelé havazik, a Fekete-tenger térségében pedig az eső esik. A nyugati ciklon térségében is sok a felhő, de ott csak kevés helyen fordul elő csapadék. A két ciklont észak-déli irányban egy magasnyomású zóna választja el egymástól.