A hétvégén sem lesz tavasz

Vágólapra másolva!
Újabb mediterrán ciklon vonult át az országon, mögötte igen hideg, de száraz levegő érkezik az egész Kárpát-medence fölé. Télies idő lesz a hétvégén, túrázni csak rétegesen öltözködve érdemes, a kerti munkákat jobb elhalasztani.
Vágólapra másolva!

Ugyan szombaton átmenetileg kevesebb lesz a felhő az ország nagy részén, és több órára kisüthet a nap, de a hőmérséklet ennek ellenére csak fagypont körül alakul. Aznap nagy esély van rá, hogy megdől a napi országos hőmérsékleti minimumrekord (lásd lentebb a táblázatot).

Pénteken viharos, azaz 60-80 kilométer/órás lökésekkel fúj az északi szél a kora délutáni órákig az ország északkeleti részén és középső sávjában. Itt a délután folyamán egyre inkább a 70 kilométer/órára szelídülnek a széllökések, majd az este közeledtével már 60 kilométer/óra alatt alakul a szélsebesség. Az első szintű riasztást az ország területének kétharmadára adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Dunántúlon gomolyfelhős idő várható rövid napos időszakokkal, csapadék nélkül. Északkeleten viszont délutánig, esetleg kora estéig folytatódik a váltakozó erősségű havazás. Legtovább Szabolcs megye keleti részén hull a hó. A legvalószínűbb az, hogy Szabolcs megyében és Hajdú-Bihar megye keleti felében marad meg a hó: itt estig hólepel, de maximum 5 centiméteres hóréteg alakul ki. Hófúvásra is kiemelten ezeken a területeken lehet számítani, mivel másutt döntően 0 Celsius-fok felett alakul a hőmérséklet.

Délután tovább gyengül az időszakos havazás-havas eső a Jászberény-Szolnok-Szeged vonalon. Hófúvás ezeken a területeken egyre inkább már csak Szegedhez közeledve lehet a melegebb levegő miatt. A hőmérséklet csúcsértéke általában 3, 8 Celsius-fok között várható, de északkeleten csupán 0 fok valószínű. (Részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.)

Forrás: Wikipedia
Marad a hideg, március utolsó hetében még a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet

Kemény fagyok és havazás

Szombaton már nem kell veszélyes időjárási jelenségekre számítani. Csak az északkeleti, keleti területeken lesz szinte zavartalan a napsütés. Másutt felhős lesz az ég, de legfeljebb csak néhol alakulhat ki hószállingózás vagy jelentéktelen, átmeneti havazás. Az északi, északkeleti szél már csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében erősödhet meg. A hőmérséklet reggel -2, -7 fok között, szombat délután csupán 0, +6 fok között alakul úgy, hogy északkeleten lesz a leghidegebb.

Vasárnapra ismét megvastagszik a felhőzet, eleinte még északkeleten várható napsütés. Estig főként a nyugati, délnyugati megyékben várható havazás. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik. Éjjel -3, -10 fok között, napközben csupán 0 fok közelében alakul a hőmérséklet, amit a szél és a borult idő miatt hidegebbnek érezhetünk.

Eleinte a Kárpát-medence keleti területein még többfelé valószínű havazás, majd ott is csökken a felhőzet. A hétvégén szinte mindenütt lesz több-kevesebb napsütés a környező országokban is, de a kemény éjszakai fagyok után sokfelé alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Korábbi hidegrekordok ezeken a napokon
Március 22.Országos-12,0 fok, Zabar 2003
Március 23.Országos-9,3 fok, felső I. kerület, 1883
Budapest-9,3 fok, felső I. kerület, 1883
Március 24.Országos-15,0 fok, Mosonmagyaróvár 1958
Budapest-9,3 fok, felső I. kerület, 1883


Megnő a reakcióidő

Erős, határozott hidegfronti hatás várható. A ciklon mögött igen hideg levegő érkezett az ország fölé, ami fokozottan megterheli a szervezetet. Az erős lehűlés miatt nő a meghűlés veszélye, fontos az időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés. Gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozott lesz a görcshajlam. A fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak is lehetnek légköri okai. Az átlagosnál hosszabb lesz a reakcióidő, ami a közlekedésben további veszélyforrást jelent.

Ilyen volt az idő a héten

Országszerte hideg, télies időjárás volt a múlt hétvégén a hóvihar után. Vasárnap reggelre Vásárosnaményban -18,2 fokig süllyedt a hőmérséklet, így megdőlt az aznapra vonatkozó minimum hőmérséklet országos rekordja. Hétfőn beborult az ég, és egyre többfelé hullott csapadék: délen eső, északon eleinte havas eső, havazás is előfordult, azonban az érkező enyhébb levegő hatására az utóbbi tájakon is egyre inkább eső esett, nagyobb mennyiség a főváros és az Északi-középhegység térségében. Kedden csökkent a felhőzet, kisütött a nap, de még több helyről jelentettek záporesőt. Délen egy-egy zivatar is kialakult, amelyet néhol jégdara kísért, és nagyobb területen fújt viharos nyugati szél.