Mérsékelték a hófúvás miatti riasztást

Vágólapra másolva!
Tizenhárom megyére érvényes még a viharos szél és a helyenként kialakuló hófúvás miatti figyelmeztetés, de a meteorológiai szolgálat első fokúra mérsékelte a riasztást. Estig lassanként csillapodik az északi szél.
Vágólapra másolva!

Mindenhol első fokúra mérsékelte a még éjszaka kiadott másodfokú figyelmeztetéseit az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) pénteken kora reggel.

Korábban péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Most ezt mind a viharos szélre, mind a hófúvásra vonatkozóan első fokúra mérsékelte. Így már valamennyi érintett területen csak első fokú figyelmeztetés, illetve riasztás vannak érvényben.

Az OMSZ friss előrejelzésében az áll, hogy északkeleten és az ország középső sávjában a sokfelé viharos (60-85 kilométer/órás) széllökésekkel kísért északi szél estére lassanként mérséklődik. A Dunától keletre fekvő tájakon a déli órákig folytatódik a váltakozó intenzitású havazás, amelynek során legfeljebb 6 centiméternyi friss hó hullhat. Emiatt kora délutánig helyenként hófúvásra is számítani kell.

A viharos szél miatt jelenleg tizenhárom megyében - Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregen kívül Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben első fokú figyelmeztetés.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyében, továbbá a főváros területén várható hófúvás miatt is első fokú a figyelmeztetés.