Egész héten tél lesz

Vágólapra másolva!
Sűrű hóesésre, keleten esőre és fagyott esőre kell számítani. Délnyugaton erős hófúvás is lehet. Pénteken és szombaton már melegebb lesz, addig viszont marad a tél.
Vágólapra másolva!

Erősebb havazás kezdődik a délelőtti, déli óráktól délnyugat felől a hószállingózás és gyenge havazás után. Keleten és délkeleten viszont vegyes halmazállapotú csapadék várható: havas eső, eső hull, de főként este ónos vagy fagyott eső sem zárható ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztető előrejelzése szerint. (Csapadéktérképünket itt találja.)

Több mint 10 centiméternyi friss hó a Dunától nyugatra hullhat hétfő éjfélig, ám a délnyugati határ közelében akár 15 cm körüli mennyiség is hullhat. A legkevesebb hóra északkeleten kell számítani. A hómennyiség becslése meglehetősen bizonytalan ebben az időjárási helyzetben, hívja fel a figyelmet az OMSZ.

Megerősödik, néhol viharos lökésekkel fúj az északkeleti szél. Emiatt harmincöt dunántúli kistérségre adott ki első szintű (sárga) riasztást az OMSZ-t a Lenti, Siófok, Mohács és Barcs határolta régióban. Főként Baranya és Tolna megye térségében kedvezőek a feltételek ahhoz, magasabb hóbuckák alakuljanak ki, ezért erre a két megyére második fokozatú (narancs színű) figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Hétfőn mindössze -3, +3 Celsius-fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, délkeleten lehet ennél kissé enyhébb idő. Késő estére +1, -4 fok közé hűl le a levegő, keddre virradóan pedig -5, 0 fok lesz. Erős fronthatás nem várható, de gyakoribbak lehetnek a reumás fájdalmak, az ízületi panaszok azoknál, akik a különösen érzékenyek a hidegre.

Húsvétra felmelegszik az idő

Egész héten marad a hideg, télies, az ilyenkor szokásosnál jóval hűvösebb idő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -6 fok között alakul, napközben pedig általában 0, 3 fokig emelkedik a hőmérséklet. Részletes hőmérsékleti térképünket itt találja.

Szerda estétől felszakadozik a felhőzet, de sok napsütésre továbbra sincs kilátás. Kissé melegebbre pénteken fordul az idő, amikor a hajnali -1, +4 fokról 5, 10 fok közé melegszik a levegő. Szombaton már 7, 12 fok lesz a legmagasabb nappali hőmérséklet.