Még szerdán is havazni fog

Vágólapra másolva!
Alig melegszik 0 fok fölé a levegő, kettős fronthatás gyötri az időjárásra érzékenyeket. Borult marad az ég, folytatódik a havazás, a legkevesebb hó északon, északkeleten várható.
Vágólapra másolva!

Az erős hófúvás miatt a riasztás második fokozatát adta ki Nagykáta, Jászberény, Tiszafüred, Cegléd, Szolnok, Tiszafüred, Karcag, Kunszentmárton és Mezőtúr kistérségére kedd reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az élénk északkeleti szél több helyen lesz képes hordani a havat. Mivel a Jászságban délelőtt még erős lesz az északi, északkeleti szél, ott kell magas hótorlaszokra számítani. Az utak ennek ellenére járhatóak, elzárt falu nincs - részletek itt.

Kedden borult marad az ég, folytatódik a havazás. Éjfélig összességében általában újabb 5-10 centiméter friss hó valószínű. A hó nagyobb mennyiségben a Dunántúl délkeleti felében marad meg. A Tiszántúl délkeleti, keleti részén havas eső, eső is előfordulhat (a csapadékról itt talál részletes térképet).

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2, +4 Celsius-fok között alakul. Délkeleten enyhébb lesz az idő. Késő estére +2, -3 fok közé hűl le a levegő.

Szerdára virradó éjszaka a havazás átvonul az ország északkeleti felére, és szerdán napközben már döntően ezeken a területeken kell ismétlődő havazásra számítani. Szerdán ott további 3-10 centiméter hó várható. Napközben még lehet gyenge hófúvás, de ennek már kisebb a valószínűsége.

Kettős fronthatás

A télen is nagy mennyiségűnek számító havat ismét egy földközi-tengeri ciklon hozta. Az alacsony légnyomású képződmény a Kárpát-medencétől délre vonul el, de felhőzete és csapadékrendszere elérte a térséget, emellett Olaszországban okozott kiadós esőt.

A ciklon miatt a nap első részében mind a hideg-, mind a melegfronti tünetek jelentkezhetnek az időjárásra érzékenyeknél, délután viszont egyre inkább csak a hidegfronti tünetek lesznek a jellemzők. A légköri folyamatok fejfájást, migrént, vérnyomás-ingadozást és ingerlékenységet okozhatnak. Gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak. A közlekedőknek érdemes figyelniük arra, hogy ilyenkor hosszabb a reakcióidő a megszokottnál.