Figyelmeztetés a havazás miatt

Vágólapra másolva!
Összesen hét megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, s nem csak havazás, hanem több helyen a várható hófúvás miatt.
Vágólapra másolva!

Az előző este előre jelzetthez képest nem kettő, hanem hét megyében van érvényben citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés havazás, illetve a várható hófúvás miatt.

Vas, Veszprém, Zala és Somogy, valamint Heves megyében a várható gyenge hófúvás miatt adták ki a figyelmeztetést. E szerint ezeken a területeken a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hófúvás mellett a havazás miatt is érvényben van az elsőfokú figyelmeztetés. Így ezekben a megyékben arra is készülni kell, hogy 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a reggeli, kora délelőtti órákban még az ország legnagyobb részén gyengén, az északi országrészben többfelé közepes intenzitással hull a hó. Délkeleten ónos szitálás is előfordulhat - tették hozzá.

Napközben az Északi-középhegység és a Tiszántúl kivételével előbb tovább gyengül, majd meg is szűnik a csapadék. Ezeken a tájakon számottevő mennyiségű friss hóréteg már nem várható. Az Északi-középhegységben és a Tiszántúl legészakibb részén viszont délelőttől estig még több centiméteres friss hóréteg hullhat és összességében a szerdai nap folyamán 10 centiméter körüli vagy kevéssel a feletti hómennyiség valószínű.

A déli órákra a nyugati megyékben és északkeleten is mindenütt megszűnik a gyenge hófúvás - írta a meteorológiai szolgálat.