Hirtelen jön a belvíz a hó miatt

Vágólapra másolva!
Már teljesen telítődött vízzel a talaj, nem fog tudni lefolyni a hólé és a kiadós húsvéti eső. Az esők, záporok újabb, mintegy 15-35 mm csapadékot hozhatnak, és elolvasztják a havat.
Vágólapra másolva!

Hirtelen lepi el a belvíz az alacsonyabban fekvő területeket a jelentős mennyiségű hó és az olvadást hozó eső miatt. A hétfőtől szerdáig tartó havazással igen jelentős mennyiségű hó halmozódott fel Magyarországon. Az ebben tárolt vízmennyiség pedig elérte a 15-25 millimétert. Ezt követően a hétvégén további, jelentős esőzés érkezik - erről lásd a húsvéti időjárásról szóló előrejelzésünket.

Az esők, záporok újabb, mintegy 15-35 milliméter csapadékot hozhatnak, másrészről a meglevő hótakarót is elolvasztják. Ez a két nagy csapadékmennyiség együtt legalább 40-60 milliméter esővizet jelent, ahogy ezt a két térkép mutatja:

Ennyi cm hó volt március 27-én reggel 7 órakor a Kárpát-medencében Forrás: OMSZ

Várhatóan ennyi csapadék hull március 27. és április 1. között az ECMWF modell nagyfelbontású előrejelzése alapján Forrás: OMSZ

Azonban a téli hónapok alatt megszűnt a szárazság. A talaj nedvességkészlete teljes mértékben pótlódott, olyannyira, hogy a felső egy méteres talajréteg teljesen telítetté vált, azaz további jelentős vízmennyiséget már nem képes befogadni. Ennek az a következménye, hogy a héten lehullott és majd lehulló csapadék nagy része a felszínen folyik le, vagy gyűlik össze. Jelenleg 79 ezer hektár van belvíz alatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az elöntött terület rohamos növekedésére számít.

Gyakorlatilag sehol sincs már száraz talaj az országban Forrás: OMSZ