Milyen idő lesz húsvétkor?

Vágólapra másolva!
A húsvéti hétvégén túlnyomóan borult, csapadékos idő lesz, jelentős mennyiségű esővel. Ugyanakkor húsvéthétfőn felszakadozik a felhőzet, a nap is több órára kisüt. Így összességében kedvező lesz az idő a hagyományos húsvéti programokhoz, bár a jellemzően 10 fok alatti hőmérséklet kellemetlen lehet.
Vágólapra másolva!

Március utolsó hétvégéjén még mindig az átlagosnál hűvösebb lesz, de extrém hőmérséklet - sem erős éjszakai lehűlés, sem kiugró meleg - nem várható. A Balti-tenger felett nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el. Ennek déli oldalán több hullámban ciklonok vonulnak Közép- és Kelet-Európa felett. Ezek a ciklonok csapadékos időt okoznak nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medence környezetében is.

Nálunk eső lesz a jellemző, de helyenként ónos eső, hó is valószínű, elsősorban északon, illetve a hegyekben. Magyarországtól északra az alacsonyabban fekvő helyeken is várható havazás, míg Délvidéken és Erdélyben 10 Celsius-fok fölé is felmelegedhet a levegő.

Az egész országban esni fog a három napos havazás után Forrás: MTI/Varga György

Húsvéthétfőn már lesz némi napsütés

Pénteken borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, délen ismétlődő jelleggel, északon, északnyugaton hosszabb szünetekkel. Az Északi-középhegység területén havazás lesz a jellemző. A hajnali, reggeli órákban a középső országrészben is lesz vegyes halmazállapotú csapadék. Néhol az ónos eső sem kizárt - nézze meg térképen!

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -4 fok között alakul, de keleten, északkeleten a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 1 és 8 fok között alakul, a déli, délkeleti határ mentén azonban 9, 13 fok is lehet. (Itt találja részletes hőmérsékleti térképünket.)

Szombaton borult lesz az ég, és többfelé várható ismétlődő eső. A reggeli órákban északon az ónos eső sem kizárt. A csapadék nagy része a nap első felében esik, este már csak délen és keleten várható eső. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 10 fok között alakul.

Vasárnap is borult lesz az ég, legfeljebb délkeleten vékonyodhat el a felhőzet, de ez csak átmeneti jelleggel történik, és napsütést sem eredményez. Sokfelé várható ismétlődő eső, zápor, délután, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Este északnyugaton már havas eső, hó is előfordulhat. Helyenként megerősödik az északi, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1, 6, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5, 12 fok között, délen és keleten 15 fok felett alakul.

Korábbi hidegrekordok ezeken a napokon
Március 29.Országos-11,0 fok, Debrecen 191826,0 fok, Marcali 1989
Budapest-5,7 fok, II. kerület, belterület 1918 23,5 fok, 1989
Március 30.Országos-12,0 fok, Nyíregyháza 193125,8 fok, Debrecen 1911
Budapest-4,5 fok, II. kerület, belterület 191824,1 fok, II. kerület, belterület 1926
Március 31.Országos-12,1 fok, Túrkeve 193127,8 fok, Békéscsaba 1975
Budapest

-5,3 fok, II. kerület, belterület 1931

25,0 fok, XVIII. kerület, Ferihegy 1989
Április 1.Országos-10,0 fok, Dobogókő 197727,7 fok, Körmend 1989
Budapest-4,5 fok, 197722,8 fok, II. kerület, belterület 1994


Hétfőn elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, már rövidebb napos időszakok is lesznek. Csökken a csapadék mennyisége, de még mindig több helyen lehet rá számítani. Délen és keleten vegyes halmazállapotú csapadék lesz, északon és nyugaton futó hózáporok alakulnak ki. Időnként megerősödik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5, 10 fok között alakul.

Egyre erősebb melegfronti hatás érvényesül. Az erre érzékenyeknél fáradékonyság, levertség, alvási zavarok jelentkezhetnek. A fejfájás, migrén hátterében is lehetnek légköri okok. A reakcióidő hosszabb lesz a megszokottnál.

Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt napokban is folytatódott a hideg, télies idő. A hétvégén számottevő csapadék nem hullott, a Dunántúlon fordult elő - többnyire kisebb - havazás. Az ilyenkor szokásos 10 fok körüli maximum helyett azonban szombaton a 2, 3 fok volt a jellemző délutáni hőmérséklet, vasárnap pedig a Dunántúl nyugati felén csupán -2, -3 fokot mértek.

Az észlelések kezdete óta Budapesten március 24-én, illetve március 26-án még ilyen alacsony maximum-hőmérséklet nem fordult elő, mint 2013-ban ezeken a napokon (március 24-én 0,9 fok volt a maximum, az eddigi legalacsonyabb érték 1,2 fok volt, ezt 1958-ban mérték, március 26-án pedig csupán 0,2 fokot jegyeztek fel, az 1944-ben mért 3,9 fokkal szemben). A hét első napjaiban egy mediterrán ciklon okozott országos havazást, a legtöbb helyen a 15 centimétert is meghaladta a lehulló hó mennyisége, de helyenként a 30 centit is megközelítette. Igazi téli idő fogadta az úton lévőket, szerencsére csak átmenetileg és nem sok helyen alakult ki hófúvás a megerősödő szél hatására hófúvás. A hét második felében enyhülés kezdődött.