Melegszik az idő a héten

Vágólapra másolva!
A hétfői többórás napsütés után ismét eléri egy ciklon az országot, több helyen lesz eső, zápor. Jelentős csapadék az ország körülbelül egyharmadán lehet. Egyre melegebbek a nappalok, a hét végére eléri a 20 fokot a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Döntően az észak felől érkező szárazabb levegő alakítja a Kárpát-medence időjárását hétfő estig. Hétfőn ezért többórás napsütésre lehet számítani a több-kevesebb felhő mellett, számottevő csapadék nem fordul elő. Gyenge vagy mérsékelt marad a légáramlás. Délután 9, 13 Celsius-fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Késő estére 2, 7 fok közé hűl le a levegő.

Erős fronthatás nem lesz, de az átlagosnál kissé hidegebb idő miatt gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak. A görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, elsősorban éjszaka.

Kedden viszont egyre inkább egy nyugat-európai ciklon áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence. Emiatt többnyire erősen felhős idő várható több helyen esővel, záporral - előbb a Tiszántúlon kezd el esni (részletes csapadéktérképüket itt találja). Megélénkül a déli, délnyugati szél. Az éjszakai, kora hajnali 0, +5 fok után 8, 15 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A héten nagyrészt erősen felhős idő lesz esővel, záporral. Csütörtökön lehet számítani hosszabb napos időszakokra. Jelentős mennyiségű csapadék, vagyis legalább napi 5 milliméter az ország területének 30 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 1, 6, pénteken 4, 10 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet az időszak első felében többnyire 9, 15, majd 14, 19 fok között alakul.