Jégeső után jön a jó idő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Esővel, záporokkal vonul át pénteken egy hidegfront az országon. Szombaton már elvékonyodnak, felszakadoznak a felhők nyugat felől. A felhőket a megerősödő északnyugati, északi szél oszlatja fel. Szárazabb és kissé hűvösebb levegő áramlik Magyarország fölé a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Vasárnap már csak elszórtan alakul ki futó zápor, mert időnként gomolyfelhők alakulnak ki, tehát tartós eső sehol sem akadályozza a szabadtéri programokat. Nagy hidegre nem kell számítani, nem valószínű, hogy megdőlnek a napi hőmérsékleti rekordok. A kerti munkákat még sokfelé gátolja a felázott, sáros föld.

Fejfájós péntek, nyugodtabb szombat

Pénteken hajnalban 5, 10 Celsius-fokra hűl a levegő. Sok lesz a felhő az ország felett, csak rövid időre süthet ki a nap. Sokfelé várható eső, zápor. Zivatarokra a déli, kora délutáni óráktól lehet helyenként számítani, előbb nyugaton, majd később keletebbre is. A legtöbb zivatar az ország nyugat-keleti középső sávjában fordulhat elő, általában 60-75 kilométer/órás széllökéssel és jégesővel kísérve (nézze meg részletes csapadéktérképünket!). A jégszemek átmérője egy centiméter alatt marad.

Többfelé megerősödik a déli, délnyugati szél, sőt néhol viharossá fokozódik, majd a Dunántúlon északnyugatira fordul, de mérséklődik is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15, 20 Celsius-fok között alakul, de északkeleten ennél hűvösebb is lehet.

Péntek délutántól, estétől hidegfronti hatásra számítsanak az időjárás-érzékenyek. Emiatt fejfájás, ingerlékenység, türelmetlenség jelentkezhet. Ingadozhat a vérnyomás, nőhet a reakcióidő. Az ízületi panaszok, a fokozódó görcshajlam mögött légköri okok is meghúzódhatnak.

Szombaton északkeleten is csökken a felhőzet. Az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Az északkeleti országrészben még többfelé, másutt elszórtan várható eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. Megélénkül, többfelé meg is erősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 6, 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 14, 20 fok között alakul.

Vasárnap gomolyfelhős idő várható több órás napsütéssel. Elszórtan záporok előfordulhatnak. Az északi szél többfelé megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 20 fok között alakul.

A környéken is esni fog

A hétvégén egy anticiklon peremén érkező kissé hűvösebb, szárazabb levegő alakítja a Kárpát-medence időjárását. Általában sok lesz a napsütés, de szombaton és vasárnap is többfelé várható zápor, esetleg zivatar Erdélyben, illetve a Kárpátalján. Másutt legfeljebb jelentéktelen csapadék fordulhat elő. A hőmérséklet nagyjából a sokévi átlagnak megfelelően alakul: csúcsértéke 13, 20 fok között valószínű, a délnyugati tájakon várható a melegebb idő.

Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt hétvégén országszerte folytatódott az ilyenkor megszokottnál több fokkal hidegebb időjárás. A helyenként fagyos éjszakát követően napközben 6, 12 fokig melegedett a levegő, és többfelé fordult elő szitálás, kisebb eső. Ezt követően hétfőn átmenetileg szárazabb, majd ismét nedvesebb, ugyanakkor kissé enyhébb levegő áramlott térségünk fölé. Már csak egy-egy helyen volt gyenge fagy, és a nappali felmelegedés is erősödött. Kedden elsősorban az északi és keleti tájakon esett ismét az eső, ekkor a legtöbb helyen 8, 15 fok között alakult a maximum-hőmérséklet, csupán északkeleten mértek néhol ennél alacsonyabb értékeket.