Vágólapra másolva!
Nyáriasan meleg idő lesz a hétvégén és azután is, ezt már napok óta jelzik az Országos Meteorológiai Szolgálatnál futtatott modellszámítások. Arra is esély van, hogy a legmagasabb hőmérséklet eléri a 30 fokot, sőt arra is, hogy még melegebb lesz.
Vágólapra másolva!

Meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé délies áramlással. Ezt mutatta a szerda 0 órakor lefuttatott időjárási modellszámítás - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A Dél-Alföld fölött a levegő hőmérséklete szombatra megközelíti a 15 Celsius-fokot 1500 méteres magasságban, majd átmeneti csökkenés után a jövő hét elején, kedden el is éri ezt a szintet.

Ha az 1500 méter közeli légrétegekben ilyen magas a hőmérséklet, akkor a talaj közelében 30 fok lehet a tavasz közepén, ha az egyéb feltételek kedvezőek. A jövő hét elején lehet nagyobb bizonyossággal 30 fokra vagy annál melegebbre számítani a friss számítások szerint.

A sötét narancssárga foltok jelzik, hol lesz a legmelegebb a levegő 1500 méter körüli magasságban szombaton (április 27.) és kedden (április 30.) Forr£s: OMSZ


Egyéb előrejelzési információk is megerősítik az OMSZ szerint, hogy meleg napok következnek Magyarországon. Szombaton az ország délkeleti, keleti tájain lehet 30 fok. Ezután átmenetileg kissé csökken a meleg, majd kedden a hőmérséklet az ország más részein is elérheti vagy meg is haladhatja a 30 fokot. (Erről részleteket hét napos előrejelzésünkben olvashatnak.)

Rendkívüli-e az ilyen meleg az évnek ebben a szakaszában? 30 fok körüli értékek már nem ritkák április végén, május elején. Legutóbb éppen 2012-ben voltak hasonlóan meleg napok ilyentájt. Tavaly április 28-án 31,3 fok volt Körösszakállon, 30-án pedig pontosan 32 fokot mért az OMSZ Budapesten, Újpesten. Nem kizárt, hogy az idén meg is dől valamelyik április végi nap hőmérsékleti rekordja.