Kihúzták a dugót a Balatonból

Vágólapra másolva!
Muszáj engedni a tóból, különben viharban elbánna a déli parttal. A Sió-zsilip nyitásánál jártunk, ahol már kifogták az első angolnát. A vízügyi szakemberek azt ígérik, száraz nyár esetén is viszonylag magas marad a víz.
Vágólapra másolva!

Másodpercenként 5-15 köbméter víz folyik ki a Balatonból a Sió-csatorna zsilipén kedden 13 óra óta, amikor az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) két év után megnyitotta a műtárgyat. Több méter szintkülönbség van a zöldeskéken fodrozódó tó és a lassan bővizű patakká váló csatorna között. Az áramlás zúgása erősödik, a kiömlő víz egyre inkább ipari környezetbe épített szökőkúthoz hasonlít, miközben a szakemberek elhelyezik a két angolnacsapdát a zsilip mögött:


A mostani leeresztés tovább már nem halasztható a vízügyi szakemberek szerint, de nem annyira drasztikus, mint amilyennek tűnik. A zsilip áteresztő kapacitása elméletileg 80 köbméter másodpercenként, ám az OVF másodpercenként 30 köbméternél többet semmiképp sem enged át rajta. A tervek szerint három hétig marad nyitva a zsilip, de későbbre is halaszthatják a leengedést, ha több eső esik májusban.

Csütörtök reggel 124 centiméteren állt a Balaton. Ez azért számít rekordnak, mert utoljára a rendkívül csapadékos és árvizes 2010-es év végén volt magasabb a vízállás, akkor decemberben 129 centimétert mértek. Jól mutatja, mekkora vízmennyiségről van szó, hogy tavaly október közepén mindössze 38 centit mutatott a vízmérce. Májusig annyi víz került a Balatonba, ami tizenháromszor töltené meg a Velencei-tavat: 500 millió köbméterről van szó.

"Mi szeretnénk több vizet tartalékolni a tóban. Ennek viszont az az akadálya, hogy a déli parton a mélyebben fekvő területek nem épültek ki az előírásos 200 centiméteres magasságra, épületek, utak vannak ezen az alacsonyabb szinten" - mondta Molnár Béla az [origo]-nak. Ha maradna a magas vízállás, akkor ezek a részek víz alá kerülnének, ha elkezd 40-60 kilométer/órával fújni az északi-északnyugati szél.

Lányok ülnek a parton a zsilip megnyitása előtt Forrás: MTI/Varga György


Jól jött az alacsony vízállás

Sokan panaszkodtak arra a tavalyi szezon végén, hogy milyen kevés a víz a tóban, és mennyit kell gyalogolni ahhoz, hogy úszni lehessen. Ha viszont januárban nem lett volna alacsony a vízállás, akkor elárasztotta volna a tó a parthoz közeli ingatlanokat a sok hó és eső miatt, még akkor is, ha felhúzzák a zsilipet Siófoknál. A csatornán ugyanis eleve kevesebbet lehet leengedni, mint amennyi vizet hoz a tavasz, másrészt pedig idén januártól március végéig kétszer annyi csapadék volt a tó vízgyűjtőjén, mint a sokévi átlag.

Ha a következő években inkább sok vizet szeretnénk a Balatonban, akkor a part menti településeknek jelentős infrastruktúra-fejlesztést kell végrehajtaniuk, és az OVF-nek is hozzá kell nyúlnia a Sió-csatornához, bővítenie kellene a leeresztő kapacitást, ami szintén pénzkérdés.

Több időjárási helyzetre modellezte a vízügyi szolgálat, várhatóan hogyan alakul a vízállás. Az OKF információi szerint a mostani vízeresztéssel együtt garantálni lehet, hogy marad annyi víz a Balatonban, hogy a teljes szezonban a szabályozási sáv - vagyis a 110 centiméter - felső részében marad a vízszint. Ezt arra az esetre is vállalja az OVF, ha megint szárazabb lesz a nyár az átlagosnál.