Vágólapra másolva!
Véget vet a nyárias időnek az érkező hidegfront, de extrém hideg sem valószínű. 
Vágólapra másolva!

Pénteken még meleg, nyárias, idő lesz a kertészkedéshez, szombaton azonban többfelé lesz eső, zápor egy érkező hidegfront miatt. Aki túrázni indul, érdemes figyelnie az előrejelzéseket, mert lehetnek még zivatarok, ami veszélyes is lehet a villámlások miatt. A strandolás sem ideális program ezen a hétvégén, habár vasárnap a Balatonon megerősödik a szél, szörfözésre alkalmas lesz az idő. Az érkező eső viszont jót tesz a kertnek.

Érdemes lesz szörfözni menni a hétvégén (itt követheti a balatoni viharjelzéseket) Forr£s: MTI/Kov£cs Tam£s


Részletes előrejelzés

Pénteken eleinte kevés lesz a felhő, sok napsütésre számíthatunk. Délután a Dunántúlon azonban már többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Késő délutántól egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti szél, majd az esti órákban nyugaton északnyugatira fordul. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 10-15, délután 24 és 29 Celsius-fok között valószínű.

Délutántól, estétől egyre inkább a nyugatról keletre mozgó hidegfront élettani hatásaira kell számítani. Az erre érzékenyeknél gyakoribbak, erősebbek lehetnek az ízületi fájdalmak. Ingadozhat a vérnyomás, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, és a fejfájás is összefügghet a frontátvonulással.

Szombaton a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, másutt még többnyire kevés lesz a felhő, majd délután a Duna-Tisza közén is növekszik a felhőzet. Délelőtt inkább csak a Dunántúlon, délután már a Duna-Tisza közén is várható eső, zápor, helyenként zivatar. A szél északnyugatira fordul, és a Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11-16, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 14-20, másutt 21-29 fok között alakul.

Vasárnap nagyrészt erősen felhős égre számíthatunk, inkább csak rövid időre süt ki a nap. Több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős, a Dunántúlon viharos széllökések kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 10 és 15 fok között várható, legmagasabb értéke általában 15 és 20 fok között alakul, északkeleten lehet kissé melegebb idő.

Erdélyben még meleg lesz

A hidegfront előtt a keleti területekre eleinte még meleg levegő érkezik, ezért a Kárpát medence keleti részein, Kárpátalján, Erdélyben még szombaton is jócskán lesz napsütés, száraz idő várható. Ausztriában, Szlovákia nyugati területein, Szlovéniában ugyanakkor már sokfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar, és közel 10 fokkal hidegebb időre van kilátás. Ezeken a területeken vasárnap lehet némi napsütés.

Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt hétvégén és a hét első napjaiban az ország nagy részén folytatódott a nyárias idő. A keleti országrészben a többórás napsütés mellett a maximum hőmérséklet a hétvégén elérte a 25-27 fokot, de a hét elején északkeleten 29-31 fokot is mértek. A nyugati országrészben, a hét elején már a Duna-Tisza közén is kissé változékonyabban alakult az időjárás; több helyről jelentettek záport, zivatart. A legtöbb csapadék hétfőn hullott, ekkor a Bács-Kiskun megyei Katymárról 85 millimétert jelentettek. A hőmérséklet csúcsértéke a felhősebb, csapadékosabb körzetekben is 1-2 fokkal meghaladta a sokévi átlagot.