Vágólapra másolva!
Egy kansasi tornádó belsejében készített videót két amerikai viharvadász. A legalább 240 kilométer/órás sebességű szél feltépte a jármű ajtaját és leszakította a tetőn elhelyezett műszereket, de végül nem borította fel. A Stormchasingvideo felvétele.
Vágólapra másolva!

Több tucat tornádó söpört végig múlt héten az Egyesült Államok közép-nyugati és déli államaiban. Valószínűleg más nem örült az extrém időjárásnak Brandon Ivey-n és Sean Casey-n, a két viharvadászon kívül. A páros különleges felvételeket készített az ötfokozatú Fudzsita-skála szerint 3-as és 4-es erősségű forgószél belsejéből. Az oklahomai Moore-t a földdel egyenlővé tevő forgószél 4-es erősségű volt.


A tornádó a kansasi Smith Centertől északnyugatra vonult el (a helyszín itt van a Google térképén, a kisváros Kansas északi részén fekszik). A 241-282 kilométer/órával tomboló szél feltépte az egyik viharmegfigyelő autó ajtaját, és leszakította a tetőn elhelyezett műszereket, de a jármű végül a földön maradt.

Erősebb lesz az idei hurrikánszezon a 2012-esnél az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) előrejelzése szerint. Az úgynevezett atlanti hurrikánszezon hivatalosan június elején kezdődik és novemberben ér véget. Ez idő alatt hét-tizenegy hurrikánra számítanak a NOAA elemzői, amelyek közül három-hat erősödik meg jelentősen.

A hivatal összesen tizenhárom-húsz olyan trópusi viharra számít, amely már elég jelentős ahhoz, hogy külön nevet kapjon az előre meghatározott listából. Tavaly tíz hurrikán söpört végig az Atlanti-óceán középső részén és a Mexikói-öbölben, ezek közül kettő bizonyult nagyon erősnek. Az atlanti hurrikánszezon 25-40 éves ciklusokban erősödik és gyengül, a mostani aktív korszak 1995-ben kezdődött.