Vágólapra másolva!
A Duna mentén is esni fog, de a leghevesebb zivatarok keleten lesznek. Az Alföldön és az Alpokalján akár 2-3 centiméteres szemekkel hullhat a jégeső. Két megyére másodfokú riasztást adtak ki.
Vágólapra másolva!

Záporokra, zivatarokra kell számítani hétfőn a Duna mentén. Eleinte a főváros környékén és az attól délre eső szakaszon eshet az eső, majd a délutáni, esti óráktól már egyre inkább a nyugati határtól Esztergomig terjedő szakaszra vonul át a csapadéktevékenység. Helyenként hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez viharos széllökések is társulhatnak - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (itt olvashat részletes előrejelzést az árvíz fenyegette térségről).

A legerősebb zivatarokra az ország keleti felén kell számítani a déli óráktól. Helyenként viharos, 70 kilométer/óránál erősebb szélrohamok lehetnek, de felhőszakadás és jégeső is kísérheti a zivatarokat.

Heves zivatarok is várhatók délután és este, főleg az Alföld középső részén, az Északi-középhegység keleti részén és a Tiszántúlon. Heves zivatarhoz nagy méretű jég és 90-100 kilométer/órás szélroham társulhat; a jégszemek átmérője néhol meghaladhatja a 2-3 centimétert. Kisebb valószínűséggel ugyan, de a Duna-Tisza köze más részein is előfordulhat heves zivatar és felhőszakadás, főként a Dunántúl keleti, délkeleti részén. Este a Kisalföldön és az Alpokalján is kialakulhatnak intenzívebb zivatarok.

A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, a Dunántúl északi felén időnként megerősödik, viharos erejű széllökések csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 Celsius-fok között valószínű. Késő este 16-21 fokig hűl a levegő. A Duna mentén a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között lesz, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet kedden 13 és 18 fok között alakul.

A heves zivatarok miatt Baranya és Somogy megye több térségére másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat (OMSZ) hétfőn kora délután. Ezeken a területeken már a következő órákban készülni kell olyan heves zivatarokra, amelyeket erős szél kísér, és nagy jégdarabok is hullhatnak.