Felhőszakadás, szél, jégeső, árvíz

Vágólapra másolva!
Felhőszakadás érte el a fővárost, és az ország más, árvízzel sújtott területein is viharok és jégesők pusztítottak.
Vágólapra másolva!

A hétfő délutáni heves zivatarokban 94 kilométer/órás erősségű széllökést is mértek, négy centiméteres jégdarabok is estek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) MTI-hez eljuttatott összesítéséből.

Az OMSZ adatai szerint az intenzív, heves zivatarok viharos széllökéseit több állomásuk is észlelte. A hétfőn kora estig rögzített adatok szerint a legerősebb, 94 kilométer/órás széllökést Debrecenben mérték. Hajóson 87, Soltvadkerten 71 kilométer/órás szélerősséget mértek.

Emellett speciális radarinformációk alapján a meteorológiai szolgálat jégesőt okozó zivatarcellákat is rögzített a Tiszántúlon, a Duna-Tisza közén, valamint a Dunántúl keleti részén. Különösen heves, nagyméretű (2-4 centiméter átmérőjű) jéggel járó heves zivatarok fordultak elő Hajdú-Bihar, Pest és Fejér megyében - írta a meteorológiai szolgálat.

Hétfőn az OMSZ nem sokkal dél után adott ki először narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat a heves zivatarok miatt. Az ország nagy részén jelenleg is másodfokú, a többi területen elsőfokú riasztás van érvényben a heves zivatarok, illetve felhőszakadások miatt.

Az előrejelzések szerint egész este és éjszaka is többfelé várható zivatar, amit viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet.

Budapesten is felhőszakadás volt, több villamosvonalon pótlóbuszok szállítják az utasokat.