Vágólapra másolva!
Országszerte beköszönt az igazi nyár. Komolyabb lehűlést hozó időjárási front nem lesz az ország közelében, jelentősen felmelegszik az idő, irány a strand.
Vágólapra másolva!

A napos idő ellenére azért az északi országrészben még okozhatnak meglepetést a záporok, zivatarok. Nyugodtan lehet szabadtéri programokat szervezni. Gyorsan emelkedik majd a tavak vízhőmérséklete is. A gyenge szél miatt szörfözni, vitorlázni nem igen lehet, strandoláshoz viszont tökéletes lesz az idő.

Végre itt a sok napsütés

Pénteken a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből az ország legnagyobb részén nem várható csapadék. Kis eséllyel azonban az Északi-középhegységben és a Tiszántúl északi részén egy-egy zápor vagy zivatar esetleg kialakulhat. A Dunántúl nyugati felén az északnyugati szél nagyobb területen megerősödik, sőt a reggeli órákban a Fertő-tó környékén átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak.

Másutt többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 10 és 16 fok között valószínű, legmagasabb értéke a Dunántúlon 24-28, másutt 28-30 Celsius-fok között várható.

A Balaton vize Siófoknál 20, a Velencei-tó Agárdnál 22 fokos volt csütörtökön Forrás: MTI/Varga György

Szombaton északon helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés valószínű, és zápor, zivatar is előfordulhat. Másutt napos, száraz időre lehet számítani. A változó irányú szél csak zivatarban erősödhet meg. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között alakul.

Vasárnap derült vagy gyengén felhős időre van kilátás, de északon néhol erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet hajnalban 12, 18, délután 28, 32 fok között alakul.

Várhatóan nem dőlnek meg az eddigi hideg- és melegrekordok
Június 14. Országos 1,3 fok, Zabar 2009 38,8 fok, Kecskemét 2000
Budapest 7,0 fok, 1974 36,2 fok, Pestszentlőrinc 2000
Június 15. Országos 3,4 fok, Galyatető 1982 35,0 fok, Tiszakécske 1987
Budapest 6,7 fok, 1982 34,2 fok, Krisztinaváros 1986
Június 16. Országos 2,5 fok, Borsodnádasd 1982 34,8 fok, Kiskunhalas 2002
Budapest 5,4 fok, 1985 34,3 fok, Krisztinaváros 1986


Időjárási front nem éri el az országot. A magasban fölénk érkező egyre melegebb levegő miatt a melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek azoknál, akik fokozottan érzékenyek a légköri változásokra. Náluk a fejfájás, migrén, álmatlanság, fáradékonyság hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő.

A hétvégén a környező országok időjárását is nagyrészt anticiklon alakítja, így sok napsütés, meleg, nyári idő várható. Záporok, zivatarok főleg Ausztria északi részein, Szlovákiában és Kárpátalján fordulhatnak elő.

Az UV sugárzásról

A déli órákban erős lesz az UV-B sugárzás az ország legnagyobb részén. Pénteken átlagosan is erős lesz a sugárzás, ilyenkor délben a tűző napon húsz perc alatt is lehet égni, ami pedig növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. (Térképes előrejelzés itt látható arról, mennyire lesz erős a napsütés.)

Az OMSZ ibolyántúli sugárzást mérő hálózata 1994-ben létesült, az adatokból pedig az rajzolódik ki, hogy enyhén növekszik a felszínt elérő UV-B sugárzás. A káros ultraibolya sugarak ellen védő ózon az utóbbi tíz évben ugyan növekedett, de a korszerű technológiák miatt csökkent a légkör szennyezettsége, azaz növekedett a sugárzásátbocsátó képessége, "átlátszósága".