Péntekig itt van Afrika

kánikula, hőségriadó, Hűsölők hasalnak a bokáig érő Balaton vizében a siófoki strandon
Vágólapra másolva!
Folyamatosan afrikai forró levegő érkezik Magyarország fölé, ezért lesz hét-nyolc fokkal melegebb ezen a héten a június közepén megszokottnál. Tévhitek és tanácsok a szokatlan meleg elleni védekezéshez.
Vágólapra másolva!

Észak-Afrikából és a Földközi-tenger térségéből forró, száraz levegő áramlik a Kárpát-medencébe ezen a héten, ezért van hőség Magyarországon. "Ilyenkor nyáron gyakran nyúlik föl északra egy-egy anticiklon a szubtrópusi térségből, de ha ez most nem következett volna be, akkor is folyamatosan melegedne az idő. Ilyenkor a leghosszabbak a nappalok, vagyis most éri a legtöbb napsugárzás az országot" - mondta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Nagyrészt derült és száraz marad az idő kedden, szerdán is csütörtökön, kora délutánonként 30 és 36 Celsius-fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet. Igazi strandidő lesz: a Balaton Siófoknál 24 fokos a legfrissebb adatok szerint, a Velencei-tó vize 25 fokos, a Tisza-tóban 21 fokot mértek (további vízhőmérsékleti adatokat itt talál).

Az esték sem hoznak majd igazából enyhülést. Például hétfőn este kilenc órára is mindössze 22-27 fokig csökken a meleg, és ez lesz a jellemző 22-éig (itt találja részletes előrejelzésünket). Hét-nyolc fokkal lesz melegebb a szokásosnál az afrikai légtömegek miatt, ami praktikusan azt jelenti, hogy június közepén általában 18-20 fok között mozog a napi középhőmérséklet, most viszont 25 fok fölött lesz.

A hősziget jelenség miatt pár fokkal még melegebb lesz a belvárosokban Forrás: MTI/Nagy Lajos

Az egyre erősödő felmelegedés miatt másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tiszti főorvos. A riasztás hétfő 12 órától péntek éjfélig érvényes, ezért a következő napokban érdemes tudatosabban öltözködni, odafigyelni arra, hogy mennyi időt töltünk a szabadban, és arra is, hogy mennyi folyadékot iszunk.

11 és 15 óra között semmiképpen se legyünk a napon. Ha strandon vagyunk, akkor is vonuljunk ilyenkor árnyékba. Naponta legalább 2,5-3 liter folyadékot, lehetőleg vizet fogyasszunk.

A hétvégére már megszűnik a hőség, mert pénteken és szombaton egy hidegfront vonul át az országon a jelenlegi előrejelzések szerint. Ezzel együtt marad a nyárias meleg: kora délutánonként 23-30 fok valószínű, de szombaton több helyen, vasárnap már csak szórványosan lehetnek záporok, zivatarok.

Tudatosan a napon: ezek a leggyakoribb napozási tévhitek

A napfénynek számos előnyös hatása van, ám a túlzásba vitt napfürdőzés több kárt okoz, mint hasznot. A bőrszövetekbe behatoló UV-A és UV-B sugárzás azonnal nem látható károsodásokat is okoz a napégés mellett, többek között felgyorsítja a bőr öregedését, valamint elősegíti a bőrdaganatok kialakulását. Ezentúl az ultraibolya sugarak a sejtek örökítőanyagát is módosíthatják.

A napozás célja a barnulás?

Soha nem szabadna, hogy a napozás célja a barnulás legyen, sőt inkább arra kellene törekedni, hogy minél lassabban, fokozatosan barnuljunk le.

Az ideális az, ha mindennap legalább 15-20 percet tartózkodik az ember a napon, hogy kiélvezze a napfény pozitív hatásait. A napfény ugyanis többek között javítja a hangulatot, mérsékli a depressziót, elősegíti a D-vitamin-termelődést a bőrben, tágítja az ereket, ily módon görcsoldó és vérnyomáscsökkentő hatású. Ezen túl segíti a sebek gyógyulását, a fokozott verejtékezés által pedig káros anyagoktól szabadulhatunk meg.

A sötét sárga szín mutatja, hol lesz a legerősebb a napsugárzás kedden Forrás: OMSZ

Az idősek és a gyerekek tartózkodjanak a naptól?

A magyarok többsége ősztől-tavaszig D-vitamin-hiányban szenved, nyáron viszont a napfény által a bőrben termelődő D-vitaminnal hozzájuthatunk a szükséges mennyiséghez. A naptól túlzottan óvott gyerek, illetve a lakást nem elhagyó idős azonban nyáron sem jut hozzá a vitaminhoz. A becslések szerint az idősek 70 százaléka szenved nyáron is D-vitamin-hiányban.

A szükséges D-vitamin begyűjtéséhez nem kell levetkőzni, elég, ha csak karunkat, lábszárunkat mutatjuk meg a napnak. Mindezt lehetőség szerint reggel, vagy délután három óra után.

Mindenkinek ugyanúgy kell védenie a bőrét?

Az, hogy valaki mennyire gyorsan ég le, függ a bőr típusától, a sugárzás intenzitásától, valamint hogy mennyi időt töltünk a napon. Ezenkívül a kor is befolyásolja a napvédelmet.

Hat hónaposnál fiatalabb gyerek bőrét lehetőség szerint ne érje nap. Ha ez elkerülhetetlen, akkor legalább 30 faktoros napvédővel először a csuklóján teszteljük, hogy nem érzékeny-e a készítményre. Fokozott védelmet igényel a 6 év alattiak és a 60 év felettiek bőre.

Hűsölők hasalnak a bokáig érő Balaton vizében a siófoki strandon (itt tudhatja meg, hány fokos a víz a hazai tavakban és folyókban Forrás: MTI/Máthé Zoltán


Elég a strandon felkenni a napkrémet?

Ahhoz, hogy a napvédők optimálisan hassanak, a krémet még otthon, az elindulás előtt húsz perccel ajánlott felkenni. A strandon legalább kétóránként érdemes újrakenni magunkat, még akkor is, ha vízlepergetőként árult krémet vásároltunk. Ha sokat úszunk vagy intenzíven izzadunk, még gyakoribb krémezést javasolnak a bőrgyógyászok.

Csak akkor kell naptejet használni, ha süt a nap?

Az UV-sugarak a felhőkön is áthatolnak. Ezért forró napokon akkor is ajánlott naptejet használni, ha borús az ég.

Napégéssel felesleges orvoshoz fordulni?

Ha a napégést nem sikerült elkerülni, nyugtassuk a gyulladt bőrt hűs borogatással, hideg fürdővel. Használjunk napozás utáni krémet: hűsítő hatásúak a mentolt, kámfort tartalmazó krémek, az aloe vera készítmények pedig enyhítik a gyulladást. Még jobban esik a bőrnek a krém, ha előtte hűtőben tároltuk.

Napégés esetén fontos a bőséges folyadékfogyasztás, a fájdalmat pedig enyhítik a nemszteroid fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen hatóanyagúak.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha napégés következtében 39 fok fölé szökik a láz, ha a bőr felületének több mint 20 százaléka megégett, valamint ha hidegrázás, kiszáradás tünetei jelentkeznek. Ez utóbbi tünetei közé tartozik a szájszárazság, a szomjúság, a vizeletmennyiség csökkenése, valamint a szédülés és a fáradtság.

A tudatos napozás mellett figyeljünk arra is, hogy felhevült testtel soha ne ugorjunk a hideg vízbe, az étkezésben pedig kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket; a zsíros húsok helyett a salátákat, könnyű leveseket részesítsük előnyben.

A hőség megterheli a szervezetet: csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám, és gyengül a koncentráció, lankad a figyelem (ezért több ilyenkor a baleset). A szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek ilyenkor ajánlott fokozottabban figyelniük magukra.