Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem látott mennyiségű havat szállított a hóvihar csütörtökön Új-Zéland déli szigetének egyes részeire. Emberek ezrei maradtak áram nélkül, egyes partvidéki területeket árvíz öntötte el.
Vágólapra másolva!

A sarkvidéki vihar ugyanakkor megkímélte a terület jelentősebb városát, Christchurch-öt és Dunedint, a havazás java a sziget belső részét érte. Canterburytől egészen Southlandig harminchat iskola zárt be.

A helyi meteorológiai intézet a héten már több figyelmeztetést adott ki a fenyegető időjárási helyzetre, közölve, hogy nagy mennyiségű hó és eső várható. Szakértők szerint a java még csak most következik Canterbury és Kaikourua településeknél a 300 méternél magasabb területen. Canterburyben és Southlandban mintegy 3500 háztartásban nem volt áram csütörtök reggel.

Dunedinre heves esőzés zúdult, aminek következtében két helyen is földcsuszamlás volt. Egy hegyoldal 30 méteres darabja hullott egy lakóépületre. A bent lakó nőt a rendőrség mentette ki házából.

Így kavarog a műholdképen a sok havat hozó ciklon Új-Zéland fölött Forrás: MetService

Az otagói regionális tanács adatai szerint a körzetben 24 óra alatt 75 milliméter csapadék hullott, elárasztva a mélyebben fekvő réteket, legelőket. A hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy ha nem szükséges, ne szálljanak autóba, mert az időjárási körülmények péntekre még rosszabbá válnak.

Előrejelzések szerint hamarosan Új-Zéland északi szigetét is jeges, helyenként óránkénti 130 kilométeres szél támadja majd. A szigetek közötti kompközlekedést felfüggesztették, a főváros, Wellington nemzetközi repülőterén pedig számos járatot töröltek.