Kitart a strandidő a jövő hét elejéig

Vágólapra másolva!
Többször lehet zápor, zivatar a hétvégén, de stabilan marad a harminc fokos meleg. A horvát tengerparton már húsz foknál melegebb a fürdővíz.
Vágólapra másolva!

Derült és napos idő vár a nyaralókra szerdán és csütörtökön. Pénteken, szombaton és vasárnap is több órán át fog sütni a nap, viszont több gomolyfelhő alakul ki az égen. Pénteken északkeleten és keleten alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar, de nyugaton kicsivel több helyen kell erre számítani.

Szombaton csak elszórtan fog esni, vasárnap pedig főként nyugaton és északon lehet zápor és zivatar. Hétfőn is folytatódik a napos-gomolyfelhős idő. Jó hír az üdüléshez, hogy jelentős csapadék nem valószínű, azaz egy-egy nap nem esik több eső 5 milliméternél. Péntektől megélénkül az északkeleti szél, vagyis nem kell fülledt melegtől tartani.

Stabilan 30-31 Celsius-fok lesz a csúcshőmérséklet a héten, de a leghűvösebb vidékeken sem lesz hűvösebb 25-27 foknál. Egyre melegebben a hajnalok is, a szerdai 10-15 fok után szombaton és vasárnap már 13-19 fok között alakul a hőmérséklet kora reggel. A tavak is melegednek, a Balatonban 21, a Velencei-tóban 20 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az Adria vize 21-23 fokos a déli órákban a Horvát Hidrometeorológiai Intézet (DHZ) adatai szerint.

Negyedóra alatt le lehet égni

A szép és jobbára csendes idő egy anticiklonnak köszönhető Európa középső, déli és északkeleti részén. A magasnyomású légköri képződményben lefele áramlik a levegő, emiatt kevés felhő tud kialakulni, és sokat süt a nap. Az időjárási frontok egyelőre a Kárpát-medencétől távol vonulnak.

Fronthatásra tehát nem kell számítani, egyedül az erősödő UV-sugárzásra érdemes odafigyelni. Szerdán már átlagosan 7,4-es erősségű lesz a sugárzás, ami azt jelenti, hogy a déli órákban tizenhét perc alatt leéghet a fedetlenül, védőréteg nélkül hagyott bőr. Mivel kevés az eső, és sokat süt a nap, egyre több allergén gyomnövény szórja virágporát a pázsitfűfélék és a csalánfélék mellett.