A Halál völgyében is ritka az ilyen forróság

Death Valley National Park, túrázó halad el egy koponya mellett, hőmérsékleti rekord, melegrekord
Vágólapra másolva!
Pár fokkal van csak hűvösebb minden idők legmagasabb hőmérsékleténél a kaliforniai Halál völgyében. Az USA nyugati partján tovább tart az Arab-félsziget időjárását idéző hőhullám.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint keddre virradóan két órakor is 43 Celsius-fokot mért az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata (NWS) a kaliforniai Halál-völgyben. Tovább folytatódik az egész nyugati partot sújtó hőhullám, így kedd kora délutánra 51-53 fokot vár az NWS a völgyben, a Föld egyik legmelegebb vidékén.

Ez a forróság nem sokkal marad el a valaha mért legmelegebb hőmérséklettől a Földön (a rekordokat a tudományos igényű időjárási megfigyelések kezdete, az 1850-es évek óta jegyzik). A völgyben 56,7 Celsius-fokot mértek 1913. július 10-én. Ez 2012 szeptembere óta számít ismét világrekordnak. A Meteorológiai Világszervezet akkori közlése szerint csupán leolvasási hiba miatt mértek 58 fokot 1922-ben a líbiai al-Aziziában.

Turista a Furnace Creek látogatóközpont előtt felállított hőmérőnél a Halál-völgyben. A 128 Fahrenheit 53,3 foknak számít Celsiusban; a két mértékegység között itt válthat át Forrás: AFP/David McNew

Sűrűn át kellett írni a szélsőséges időjárási jellemzők adatbázisát ezekben a napokban az Egyesült Államokban. A Halál-völgyben vasárnap 53 fokot mértek, ami ugyanannyi, mint a valaha mért legforróbb júniusi nap rekordja. Az Egyesült Államokban utoljára 1902. június 23-án volt ennyire meleg a nyár első hónapjában. Akkor a Volcano nevű kisvárosban volt 53 fok a Szent András-törésvonal közelében.

Az Arab-félsziget időjárását idéző hőség legalább csütörtök estig eltart az USA nyugati partján. Las Vegas repülőterén például 45-46 fok lesz kedd délután, míg a Colorado folyó völgyében 46-49 fok.

Az ekkora meleg már közvetlenül veszélyezteti az idősek és a krónikus betegek életét. A Las Vegas-völgyben 2005-ben volt hasonló hőhullám, akkor kilenc nap alatt összesen tizenheten haltak meg – emlékeztet az NWS, és akkor 47 fok volt a csúcshőmérséklet. Most vasárnap egy ember halt meg Las Vegastól keletre, a Mead-tó közelében, további ötöt pedig orvosi ellátásban részesítettek.

Az ötven fok közelébe kúszó hőmérséklet szélsőséges esetben hőgutát okozhat. Ilyenkor a test 41 fok fölé melegszik, emiatt károsodhat az agy és a vese is. Kevésbé súlyos, de szintén kockázatos a hőgörcs és a hőkimerülés. Az előbbit együttesen okozza a hosszan tartó testmozgás, az erős verejtékezés és a túlzott sóvesztés. Az utóbbi akkor lép fel, amikor még többet izzad a szervezet; szédüléssel, gyengeséggel, fejfájással jár, de eszméletvesztést is okozhat.

A völgy klímájának jellegzetessége, hogy a magas légnyomás miatt kering benne a forró levegő. A Badwater-medence az Egyesült Államok legmélyebben fekvő pontja Forrás: AFP