Vágólapra másolva!
Egyre inkább a Magyarországtól északkeletre erősödő anticiklon befolyásolja az időjárást, egyelőre meleg, döntően száraz levegő érkezik az ország fölé. Pénteken viszont már többfelé lehet zivatar.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön még általában derült, csaknem zavartalanul napos lesz az idő. Csupán helyenként lehet több fátyol-, illetve gomolyfelhő az égen, csapadékra nem kell számítani. Késő délutántól átsodródhat egy-egy zivatar Nódrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékbe a Felvidék felől, ám ennek kicsi az esélye. A Balatonnál is túlnyomóan derült marad az ég, kevés felhővel. A tó vize Siófoknál 20, a Velence-tó Agárdnál 22 fokos.

Pénteken ugyan több órán át süt majd a nap, de jóval több gomolyfelhő képződik. Zivatarok elszórtan alakunak ki. Elsőként a Dunántúl keleti felén kell dörgésre-villámlásra számítani. Napközben egyre több zivatar érkezik kelet, északkelet felől, nagyobb mennyiségű, 20-30 milliméter csapadékkal és legfeljebb kisebb méretű jéggel. A jégszemek átmérője körülbelül egy centiméter lesz.

Mivel a sok eső rövid idő alatt hull le, a felhőszakadás miatt Vas, Zala, Pest és Bács-Kiskun megye kivételével az egész országra kiadta az első szintű (sárga) figyelmeztető előrejelzést csütörtök délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtök lesz a hét legmelegebb napja a friss előrejelzések szerint. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 Celsius-fok között valószínű. Késő este többnyire 17 és 23 fok között alakul a hőmérséklet. Többfelé megélénkül az északkeleti szél.

Péntek hajnalra 13 és 18 közé hűl a levegő. Napközben időnként megélénkül az északi szél, sőt északnyugaton meg is erősödik. Emellett zivatarok környezetében is várhatóak átmenetileg viharos széllökések. Kora délután átlagos nyári meleg, 26-30 fok várható.