Tovább tart az ideális nyári meleg

Vágólapra másolva!
Heves zivatar és felhőszakadás miatt Békés és Csongrád megyére adott ki első szintű figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Hétfőn sokat süt a nap, de emellett gomolyfelhők képződnek. Ezekből a legnagyobb valószínűséggel délen-délkeleten számíthatunk elszórt záporra, zivatarra.

Zivatar a déli határ közelében is kialakulhat, ám ennek kicsi a valószínűsége. Egy-egy intenzívebb zivatarhoz több mint 70 kilométer/órás szél és kisebb méretű jég társulhat; a jégszemek átmérője legfeljebb 2 centiméter lehet. Rövid idő alatt 25-30 milliméter csapadék hullhat le.

Megélénkül az északi, északkeleti szél, északkeleten helyenként meg is erősödik, emellett átmenetileg zivatarok környezetében is előfordulhat erős vagy viharos széllökés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 Celsius-fok körül várható. Késő este 20, 25 fok valószínű.

A Balatonnál is napos idő várható gomolyfelhőképződéssel, fátyolfelhőkkel. Zápor vagy zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő; a tó vize Siófoknál 24 fokos, a Velencei-tó Agárdnál 25 fokos.

Európa legnagyobb részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű anticiklon alakítja. Hétfő estig ennek peremén továbbra is meleg, de már kissé szárazabb, kevésbé labilis levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.