Vágólapra másolva!
Három északkeleti megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Hidegfront vonul át az ország felett.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön hidegfront érkezik, az ország nagy részén többfelé várható heves zivatar és felhőszakadás. Emiatt ötvenöt kistérségre adott ki első szintű riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ez azt jelzi, hogy biztosan bekövetkeznek az előrejelzett veszélyes időjárási jelenségek.

Zivatarok délutántól egyre inkább a Dunától keletre alakulnak ki a front előtt és ahhoz kapcsolódva, viharos, 55-70 kilométer/órás és intenzív csapadék kíséri őket. Kisebb területen délnyugaton is várhatók zivatarok.

Délután és este néhol heves zivatar is kialakulhat, főként az ország északkeleti harmadán, és kisebb eséllyel délnyugaton. Ezeket 90 kilométer/óránál is erősebb szélrohamok kísérik, több mint 2 centiméteres jég hullhat. Rövid idő alatt több mint 30 milliméter eső zúdulhat le a felhőszakadások miatt. Zivatarokra legtovább az ország északkeleti harmadában kell számítani, előreláthatóan a csütörtök éjféli, esetleg a péntek kora hajnali órákig.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint csütörtökre Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a várható heves zivatarok miatt narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

Mind a várható felhőszakadás, mind a heves zivatar miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Békés, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyére. Csak a heves zivatarok miatt, de ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun és Pest megye, valamint a főváros területére.

Csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.