Narancs riasztás a felhőszakadások miatt

Vágólapra másolva!
Hidegfront vonul át az országon, ezért alakul ki egyre több zivatar délutántól. Hevesben, Borsodban, Szatmárban és Hajdú-Bihar megyében kell a leginkább heves zivatarokra számítani.
Vágólapra másolva!

A heves zivatarok és felhőszakadások miatt tucatnyi észak-magyarországi kistérségre adott ki második szintű riasztást csütörtök kora délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatarok károkat okozó szél vagy nagy méretű jég kíséri. Több mint 50 milliméter eső hullhat rövid idő alatt az intenzív záporokból, zivatarokból.

Egy hidegfront átvonulása miatt lesz délutántól egyre több zivatar a Dunától keletre. Viharos, 55-70 kilométer/órás szél és intenzív csapadék kíséri őket. Kisebb területen délnyugaton is várhatók zivatarok.

Délután és este néhol heves zivatar is kialakulhat, de főként az ország északkeleti harmadán, és kisebb eséllyel délnyugaton. Ezeket 90 kilométer/óránál is erősebb szélrohamok kísérik, 2 centiméteresnél nagyobb jég hullhat. Rövid idő alatt több mint 30 milliméter eső zúdulhat le a felhőszakadások miatt, figyelmeztet az OMSZ veszélyjelző szolgálata.

A Balatonnál folytatódik a többnyire erősen felhős idő, szórványosan zápor, kis eséllyel zivatar kialakulására kell számítani. A délután második felétől várhatóan csökken a felhőzet, ekkor eső már nem valószínű. A levegő késő estére 19-20 fokosra hűl a tó környékén, országos átlagban pedig 18-24 fok lesz.

Zivatarokra legtovább az ország északkeleti harmadában kell számítani, előreláthatóan a csütörtök éjféli, esetleg a péntek kora hajnali órákig.