Virágpor változtatta festménnyé a tavat

pollen, virágpor, Sebago-tó, Maine, USA, Egyesült Államok
Vágólapra másolva!
Óriási adagokban szórták a virágport a fenyők, a juharfák és a tölgyek a nyár elejéig. A hatalmas mennyiség miatt garantáltan megtörténik a megporzás.
Vágólapra másolva!

Nem egy felelőtlen vegyi gyár szennyezte ilyen sárgára a Sebago-tó vizét az Egyesült Államokban, csupán ártatlan virágpor lebeg a felszínén. Miután a nyitvatermők (leginkább a fenyők) elvirágzottak, és a lombhullató tölgyek és juharfák pollenszórása is befejeződött, a szeles idő miatt a tócsák, tavak felszínén gyűlt össze a virágpor:

A Sebago-tó Maine államban található, 27 kilométerre északnyugatra Portland városától. A fotót John Stetson készítette, és a napokban volt a nap fotója a legjobb földtudományi képeket bemutató válogatásban, az EPOD-on. Nézze meg itt teljes méretben! Forrás: EPOD/John Stetson

A Sebago-tónál az északnyugati szél sodorta a pollenszemcséket a keleti part közelébe. Ebből a virágporból már nem lesz semmi, de a virágos növények azért termelik a pollenszemcséket megszámlálhatatlan mennyiségben, hogy a megporzás biztosan végbemenjen. Szintén ez az óriási mennyiség keseríti meg a pollenallergiások életét kora tavasztól a nyár végéig.

Magyarországon jelenleg a fák közül csak a hárs virágporát lehet kimutatni a levegőből, de ez a mennyiség már nem okoz allergiás tüneteket. A kültéri allergén gombákból viszont nagyon sok van a levegőben, és virágoznak a pázsitfűfélék, a csalánfélék és az allergén gyomnövények.