Mérsékelt meleg lesz a hét végén

Vágólapra másolva!
Kánikulától mentes, de mégis meleg, nyári idő lesz. A tavak vízhőmérséklete nem változik jelentősen, így akik most töltik szabadságukat, nyugodtan strandolhatnak, meghűléstől nem kell tartaniuk.
Vágólapra másolva!

Ugyan egy gyenge hidegfront vonul át a hét végén, ám problémát legfeljebb csak az ország északi, illetve keleti részén okozhatnak majd a rövid ideig tartó záporok, zivatarok. Az ország nagy részén csak a megélénkülő, megerősödő északi, északnyugati szél jelzi majd a front érkezését és távozását.

Alapvetően jó időre számíthatnak a vitorlázók, szörfösök, a tavak többségén, ha nem is túl erős, de határozott irányú lesz a légmozgás. Csapadék csak kevés helyen várható, így érdemes túrázást, sportolást, kerti partit tervezni.

Alig hűl le az idő

Pénteken napos, gomolyfelhős idő valószínű, helyenként gyenge záporral, esetleg zivatarral, átmenetileg megerősödő széllel. Egyébként gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban 12 és 28, kora délután 28 és 32 Celsius-fok között valószínű.

Szombaton a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződés várható, de csupán az ország északkeleti harmadában fordulhat elő kisebb záporeső, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkül délutántól. A hőmérséklet hajnalban 14 és 19, délután 28 és 33 fok között alakul.

Szombatig nem kell fronthatásra számítani, azonban szombat estefelé már jelentkezhetnek a hidegfrontra jellemző tünetek. A fejfájásnak, migrénnek időjárási okai is lehetnek, de némelyeknél csökkenhet a koncentrációs képesség. Mindezek mellett érdemes arra figyelni, mert dél körül az erős, helyenként nagyon erős lesz UV-B sugárzás.

Vasárnap általában napos időre számíthatunk, csupán a középső országrészben lehet kicsivel több a gomolyfelhő, ott egy-egy helyen gyenge záporeső előfordulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 13 és 20 fok között alakul, legmagasabb értéke 24 és 29 fok között valószínű.

A hét végén a környező országokban is meleg, nyári időjárásra van kilátás, de záporokra, zivatarokra is számítani kell – különösen a hegyvidékeken.

Nem dőlnek meg a korábbi rekordok a következő napokban
Július 19. Országos 3,6 fok, Szécsény 1996 41,0 fok, Kiskunhalas 2007
Budapest 9,2 fok, XII. kerület 1989 39,6 fok, IV. kerület 2007
Július 20. Országos 3,4 fok, Szécsény 1996 41,9 fok, Kiskunhalas 2007
Budapest 8,5 fok, XVIII. kerület 1989 40,7 fok, Pestszentlőrinc 2007
Július 21. Országos 5,5 fok, Szombathely 1996 40,5 fok, Túrkeve 2007
Budapest 9,0 fok, X. kerület 1981 39,0 fok, IV. kerület 2007

Ilyen volt az idő a héten

Az elmúlt hétvégén az ország nagy részén napos idő volt gomolyfelhőkkel, ugyanakkor északkeleten több volt a felhő a Kárpátoktól északra veszteglő hideg légörvény hatására, és zápor, zivatar is előfordult. Hétfőn egy hidegfront hatására északkeleten és délnyugaton több helyen voltak záporok, zivatarok, és heves zivatar is kialakult. Kedden a nappali gomolyfelhő-képződés mellett már mindenütt sokat sütött a nap, és csapadék nem fordult elő. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 24 és 29 fok között változott, a hétvégén északkeleten volt ennél néhány fokkal hűvösebb. Az éjszakák felfrissülést hoztak, hiszen hajnalra általában 9 és 15 fok közé hűlt le a levegő.