Életbe lépett a hőségriasztás

Vágólapra másolva!
Napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét, jövő hétfőn akár 33-38 fok is lehet napközben.
Vágólapra másolva!

A várhatóan több napon át tartó kánikulai meleg miatt szerdán nulla órától másodfokú hőségriasztás lépett életbe, amely péntek éjfélig tart.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) keddi közlése szerint a riasztás elrendelésére azért volt szükség, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint száraz, napról napra melegebb léghullámok árasztják el a Kárpát-medencét.

A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön elsősorban a Dél-Dunántúlon, péntektől már másutt is többfelé meghaladja a 25 Celsius-fokot, sőt a hétvégén és a jövő hét elején helyenként 27-28 Celsius-fok körül valószínű.

Szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 10-17, a legmagasabb 27-34 Celsius-fok körül várható, pénteken már 14-20 fok lesz a minimum-hőmérséklet, míg a maximum 30-35 fok körül alakul. Jövő hétfőn hajnalban pedig már 17-22, illetve napközben 33-38 fok lesz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ azt kéri, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak a tűző napon, és védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, illetve vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.