Vágólapra másolva!
A hőség miatt másodfokú figyelmeztetéseket adott ki az OMSZ. A kánikulát heves zivatarok szakíthatják meg.
Vágólapra másolva!

A tartós hőség miatt az ország jelentős részére másodfokú figyelmeztetést, a heves zivatarok és felhőszakadás miatt négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a péntekre várható heves zivatar, valamint felhőszakadás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyére adtak ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint a fővárosra narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható hőség miatt. Így ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 30 és 35 fok között valószínű. Az UV-B sugárzás a nagyon erős szintet is elérheti.

A középtávú előrejelzés szerint a következő napokban fokozódik a kánikula. Emiatt csütörtöktől hétfő éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos.