Hétfőn tetőzik a kánikula

Vágólapra másolva!
A korábbi előrejelzéseknél is melegebb időre kell készülni a következő napokban. A hőség várhatóan hétfőn tetőzik.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hét végén, jövő hét elején az idei év eddigi legmelegebb napjai következnek. A mostani modellfuttatások is ezt a prognózist erősítik.

A következő napokban délnyugat felől egyre melegebb, döntően száraz levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Vasárnap a hőmérsékleti maximum már az ország nagy részén 35 fok fölött alakul, hétfőn pedig a déli tájakon elérheti, sőt meg is haladhatja a 40 fokot.

Hétfő késő délután, este északnyugat felől záporok, zivatarok kíséretében hidegfront érkezik. A Dunántúl északi felén és a középső országrészben megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

A hidegfront kedd reggelre elhagyja az országot. Továbbra is a napsütés lesz a meghatározó, de a hétfőihez képest 8-10 fokkal mérséklődik a meleg. A jelenlegi előrejelzés szerint hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 Celsius-fok között alakul. Kedden valamelyest mérséklődik a hőség, 27 és 32 fok közötti maximumokra lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat szerint a hidegfront elvonulása után a jövő héten is sokat süt majd a nap, és ismét emelkedik a hőmérséklet.