Vágólapra másolva!
Hétfőn minden bizonnyal megdől a több mint százéves országos és budapesti melegrekord, a viharok késő este érkeznek.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai szolgálat hétfő reggeli tájékoztatása szerint hétfőn is nagyon meleg, napos idő lesz. Valószínűleg megdől az 1905-ös országos melegrekord, ekkor 38,8 Celsius-fokot mértek Orosházán. Megdőlhet a budapesti rekord is, 37,6 Celsius-fok 1937-ből.

A már most is érezhetően megélénkült szélben még jobban kell vigyázni a leégés és napszúrás veszélye miatt. Tanácsaink: Meneküljünk a hőség elől! Mire kell figyelni a kánikulában?

Az úgynevezett legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord (azaz a hajnali hőmérséklet) máris megdőlt: hétfőn Tatán a leghidegebb órában is 26,2 Celsius-fok volt. 1921 óta mostanáig 25 fok volt a legmagasabb hajnali hőmérséklet ezen a napon, ezt Dobogókőn mérték.

A tartós hőség miatt hétfőre tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Ezzel együtt több megyére a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Késő este ugyanis egy markáns hidegfront éri el az országot, ami viharos (70 és 100 kilométer/óra körüli) széllökéseket, záport, zivatart, helyenként felhőszakadásokat, jégesőket hozhat. Egyelőre nem lehet pontosan megmondani a viharok várható helyét, de a front nyugat-északnyugat felől éri el az országot, valószínűleg Szombathely és Sopron környékén.

Hétfőről keddre virradó éjjel valószínűleg a Dunántúl déli részén lesznek nagy viharok, a zivatarsávban még a Bakony és a Balaton is benne lehet. Kedden az ország keleti részén folytatódnak a záporok, zivatarok.

A hidegfront mögött hűvös levegő érkezik, amelynek hatására átmenetileg 26-30 Celsius-fokra mérséklődik a legnagyobb nappali felmelegedés.