Vágólapra másolva!
A ma hajnalban, a nap leghidegebb időszakában mért hőmérséklet országosan és Budapesten is meghaladta a korábban mért legmagasabb értékeket.
Vágólapra másolva!

Pécsett 25,2 Celsius-fokot mértek, ez 2,4 fokkal magasabb az eddigi „rekorder” 1971-es értéknél (22,8 Celsius-fok). Budapesten, Lágymányoson 23,6 fok volt ma hajnalban (ugyancsak 1971-ben 22,8 fok volt a korábbi legmagasabb érték a fővárosban).

Valószínű, hogy a csütörtöki nap folyamán további rekordok dőlnek majd. Tetőzik a hőség, kora délutánra 36-41 Celsius-fok közé melegszik a levegő. A mai nap időjárása Észak-Afrikában, Cipruson, Máltán, általában a Földközi-tenger mentén számít átlagosnak (de most ott sincs melegebb).

Mi lesz péntektől? Jön a front, de előtte még meleg levegő érkezik, így pénteken még nem lesz jelentős lehűlés, 33-39 fokos napközbeni csúcshőmérsékleteket várnak (északnyugaton lehet egy kicsit jobb a helyzet, de pénteken még ott is 30 fok felett lesz a hőmérséklet).

Szombattól azonban már nem lesz kánikula: csak a keleti országrészeben lesz 30 fok felett a hőmérséklet (de vasárnapra ott is ez alá csökken).

A frontot záprok, zivatarok kísérik, helyenként felhőszakadással és jégesővel (de ezek pontos helyét és idejét nem lehet tudni), illetve 60-80 km/órás széllel.

Sajnos tartós eső nem lesz, de minden csepp jól jön a mostani szárazságban.