Felhőszakadással és jégesővel jön a lehűlés

Vágólapra másolva!
A minden augusztus nyolcadikai hőmérsékleti rekordot megdöntő csütörtök után hidegfront éri el Magyarországot nyugat felől.
Vágólapra másolva!

Pénteken még folytatódik a kánikula, kora délutánra általában 34-39 fokig melegszik a levegő. Késő estére 21 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet. Északnyugaton viszont csak 30 fok lesz pénteken a maximum közeledő hidegfront miatt. A napi középhőmérséklet is 25 és 27 fok között alakul, másutt még 27 és 30 fok között valószínű.

Először Sopron környékén lesz érezhető a lehűlés az érkező hidegfront miatt, ott 28 fokig melegszik a levegő 14 órára, majd 24 fokig csökken a hőmérséklet 20 órakor. Szombathelyen 29 fok lesz 14 órakor, majd 20 órakor 26. Nagykanizsán még 36 fok lesz a csúcshőmérséklet, majd 20 órára 30 fokra mérséklődik a meleg (további adatok itt olvashatók). A lenti térkép azt mutatja meg, hogyan tolódik kelet felé a meleg levegő.

A kora délutáni órákig szinte mindenütt derült idő lesz. Ezután elsősorban északnyugaton felhősödik be az ég, és ott már zápor, zivatar előfordulhat.

Heves zivatarok a Dunántúlon

Délutántól már zivatarokra kell számítani nyugaton, és estétől már északnyugaton is egyre több zivatar alakul ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Egy-egy helyen felhőszakadással érkezik a hidegfront, rövid idő alatt több mint 25-30 milliméter eső zúdul le.

Így alakul a hőmérséklet augusztus 9-én 16 órakor: a Dunántúl nyugati részén már enyhül a kánikula a hidegfront miatt. A sötétvörös és lila árnyalatok jelzik azt, hogy hol lesz a legmelegebb Forrás: OMSZ

Északnyugaton heves zivatarok is kialakulhatnak, átmenetileg 90 kilométer/óra fölé erősödnek a széllökések, 2 centiméternél nagyobb szemű jégesővel. Éjszaka a Dunántúlon és az ország középső részén lehetnek zivatarok.

Péntek estétől északnyugatira fordul a szél, az Észak-Dunántúlon viharos, 60-75 kilométer/órás széllökésekre kell számítani a zivataroktól függetlenül is.

Esni fog a hétvégén

Szombat hajnalra 15 és 22 fok közé hűl a levegő. Reggel és délelőtt többnyire még erősen felhős lesz az ég, majd a délután második felében kezd kiderülni az idő. Keleten ugyanakkor délelőtt még jobbára napos idő ígérkezik időnkénti felhősödéssel, arrafelé délután növekszik meg a felhőzet.

Záporra, zivatarra többfelé kell számítani, délutántól egyre inkább keleten és északkeleten. Egy-egy intenzívebb zivatar is előfordulhat a keleti megyékben, ám ennek kicsi a valószínűsége. Kora délután nyugaton már csak 25, keleten még 33 fok körül várható a csúcshőmérséklet.

Sokfelé erős lökések kísérik az északnyugati, északi szelet, viharos lökések főleg a Dunántúlon és zivatarok környezetében lesznek. Vasárnap a keleti országrészben alakulhatnak ki még elszórt záporok, zivatarok.

Részletes előrejelzés a következő hét naprahttp://www.origo.hu/idojaras/orszagos/index.html